Business & Finance Παρασκευή 17/11/2023, 21:00
ΒUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Σε μεταρρυθμίσεις για να κάνει την τεχνολογία της ανταγωνιστική με τη Silicon Valley

Γερμανία: Σε μεταρρυθμίσεις για να κάνει την τεχνολογία της ανταγωνιστική με τη Silicon Valley

Η Γερμανία ενέκρινε σήμερα Παρασκευή πακέτο βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των κεφαλαιαγορών της για να βοηθήσει τον τεχνολογικό κλάδο της να ανταγωνιστεί τη Silicon Valley.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, θα οδηγήσουν σε μια σειρά αλλαγών για αποζημιώσεις βάσει μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις, για εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο και φορολογία.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ήταν ευρέως αναμενόμενες.

Μερικές από τις σημαντικές αλλαγές αφορούν στα προγράμματα δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών των εργαζομένων, τα οποία επιτρέπουν στις εταιρείες να μεταβιβάσουν μερίδιο της επιχείρησης στους υπαλλήλους τους.

Ο Martin Mignot, συνεργάτης της Index Ventures που έχει πιέσει για μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη για τη βελτίωση της διατήρησης των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας, είπε ότι προηγουμένως οι νόμοι ήταν «μειονεκτικοί για τους εργαζόμενους και μια πραγματικά άδικη πολιτική για όλους».

Τι αλλάζει;

Σύμφωνα με τους νέους γερμανικούς κανόνες, οι φόροι επί των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών των εργαζομένων θα αναβάλλονται μέχρι τη στιγμή πώλησης, έτσι ώστε το προσωπικό να μην αντιμετωπίζει την προοπτική να φορολογηθεί επί των μετοχών του μόλις τις λάβει, σύμφωνα με προσχέδιο της νομοθεσίας.

Επίσης, θα αλλάξουν και οι κανόνες φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σε startup να χρεώνονται φόρο για τα κέρδη που πραγματοποιούν όταν πωλούν τις μετοχές τους. 

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία θα σημαίνει ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Γερμανία μπορούν να εκδίδουν μετοχές διπλής κατηγορίας. Αυτές οι μετοχές αποτελούν βασικό σημείο έλξης για νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρήσεις, καθώς επιτρέπουν στους ιδρυτές να διατηρήσουν τον έλεγχο της επιχείρησης.

Ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ για προσέλκυση ταλέντων

Η Ευρώπη έχει πλέον μια πολύ πιο εδραιωμένη αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία έχει παράσχει στις νεοφυείς επιχειρήσεις πρόσβαση σε άφθονα κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί από εταιρείες σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Ωστόσο, τα σημεία συμφόρησης παραμένουν γύρω από την προσέλκυση ταλέντων που σημαίνει ότι ήταν πιο δύσκολο να ανταγωνιστείς τους γίγαντες της Silicon Valley όσον αφορά την εύρεση των καλύτερων επαγγελματιών.

Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις προσφορές των αμερικανικών κολοσσών όπως η Google, Amazon, Meta και Microsoft – αλλά τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών τους παρέχουν έναν εναλλακτικό τρόπο ανταγωνισμού για αποζημίωση, δήλωσε ο Mignot της Index Ventures.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, οι υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων στη Γερμανία λένε ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν την «φυγή ταλέντων» όπου ταλαντούχοι τοπικοί εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας φεύγουν για τις ΗΠΑ.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε τις startups ως μικρές εταιρείες, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τις startups ως τους νέους ηγέτες του κλάδου για το αύριο. Ποιος σε 10, 20 χρόνια θα είναι ένας από τους ηγέτες του S&P 500 στο 20 χρόνια;» είπε ο Hanno Renner, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Personio.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News