Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 20:26
BUSINESS & FINANCE

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει πρόταση για αύξηση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο προτείνει στο Συμβούλιο των Διοικητών αύξηση των ποσοστώσεων κατά 50% που κατανέμεται στα μέλη κατ' αναλογία των σημερινών ποσοστώσεων τους.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει πρόταση για αύξηση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση που θα εξεταστεί από το Συμβούλιο των Διοικητών για την ολοκλήρωση της 16ης γενικής αναθεώρησης των ποσοστώσεων (16η αναθεώρηση) με σημαντική αύξηση των ποσοστώσεων. Η πρόταση ακολουθεί την καθοδήγηση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (ΔΝΧΕ) κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του 2023.

«Η ολοκλήρωση της 16ης Αναθεώρησης με αύξηση των ποσοστώσεων θα συμβάλει στη διατήρηση ενός ισχυρού, βασισμένου στις ποσοστώσεις και επαρκώς εξοπλισμένου ΔΝΤ στο κέντρο του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Ένα επαρκώς εξοπλισμένο ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ανταπόκριση στις πιθανές ανάγκες των μελών σε έναν αβέβαιο και επιρρεπή σε κρίσεις κόσμο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Η πρόταση επικεντρώνεται στην αύξηση των ποσοστώσεων κατά 50%, οι οποίες κατανέμονται στα μέλη κατ’ αναλογία των σημερινών ποσοστώσεων τους. Η αύξηση αυτή θα ενίσχυε τους μόνιμους πόρους του ΔΝΤ και τον βασισμένο στις ποσοστώσεις χαρακτήρα του Ταμείου, μειώνοντας την εξάρτηση από το δανεισμό και εξασφαλίζοντας έτσι τον πρωταρχικό ρόλο των ποσοστώσεων στους πόρους του Ταμείου.

Η πρόταση προβλέπει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ η αύξηση των ποσοστώσεων, οι δανειζόμενοι πόροι που περιλαμβάνουν τις διμερείς συμφωνίες δανεισμού και τις νέες ρυθμίσεις δανεισμού (NAB) θα μειωθούν ώστε να διατηρηθεί η τρέχουσα δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου.

Τα μέλη αναγνώρισαν επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία της αναπροσαρμογής των μεριδίων ποσόστωσης ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σχετική θέση των μελών στην παγκόσμια οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τα μερίδια ποσόστωσης των φτωχότερων μελών, και πολλά μέλη θα υποστήριζαν την αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων τώρα, μαζί με την προτεινόμενη αύξηση των ποσοστώσεων. Ως εκ τούτου, ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της σημερινής πρότασης είναι η έκκληση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο να εργαστεί για την ανάπτυξη, έως τον Ιούνιο του 2025, πιθανών προσεγγίσεων ως οδηγού για περαιτέρω αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου τύπου ποσοστώσεων, στο πλαίσιο της 17ης γενικής αναθεώρησης των ποσοστώσεων. Οι εργασίες για την εφαρμογή αυτής της καθοδήγησης θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της 16ης επανεξέτασης.

«Η προτεινόμενη αύξηση της ποσόστωσης έρχεται σε μια περίπλοκη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τα μέλη του ΔΝΤ. Στο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας, ελπίζω ότι η πρόταση αυτή θα συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από τα μέλη και ότι στη συνέχεια θα σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά την αναπροσαρμογή των ποσοστώσεων στο πλαίσιο της 17ης αναθεώρησης», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

«Καθώς ο κόσμος παλεύει με τον αυξανόμενο κατακερματισμό, η σημερινή απόφαση είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα μέλη μπορούν ακόμη να ενωθούν για την υποστήριξη συνεργατικών λύσεων που εμπνέουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ΔΝΤ να στηρίξει αποτελεσματικά τα μέλη του σε ένα δύσκολο παγκόσμιο τοπίο», δήλωσε η ίδια. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο ζήτησε από το Συμβούλιο των Διοικητών να ψηφίσει επί της πρότασης αυτής έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Για την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο απαιτείται πλειοψηφία 85% επί του συνόλου.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι συνδετικοί κρίκοι: Οι 5 οικονομίες που ενώνουν τον πλανήτη σε καιρούς αποπαγκοσμιοποίησης

ΔΝΤ: Η Romy Bowers νέα Διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Κινδύνων

ΔΝΤ: Ανησυχία για απώλεια ζωών και οικονομική επιβράδυνση λόγω της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News