BUSINESS & FINANCE

Κόντρα Σκρέκα – Λιανού για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κόντρα Σκρέκα – Λιανού για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Αρχής κ. Ιωάννης Λιανός με μακροσκελή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) αντέκρουσε τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός αλλά και όσα έχει πει τον τελευταίο καιρό στη Βουλή και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Μάλιστα, η επίθεση του κ. Σκρέκα στην ΕπΑντ επαναλήφθηκε και σήμερα το πρωί κατά την παρουσία του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Δεν είμαστε αγορανομία», επισημαίνει ο κ. Λιανός, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για το εάν η πολιτεία γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές αρμοδιότητες της ΕπΑντ ή σκοπίμως επιλέγει το υπουργείο να μεταθέσει την ευθύνη για την καταπολέμηση της ακρίβειας αποκλειστικά στην Αρχή. Ο πρόεδρος της ΕπΑντ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες του για την υποστελέχωση της Αρχής, ενώ καλεί και δημοσίως τον υπουργό για να τον ενημερώσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος έχει αρνηθεί να συναντηθεί με την ΕπΑντ εδώ και περίπου δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Athens Investment Forum ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε την ΕπΑντ ότι δεν βάζει πρόστιμα σε εταιρείες τροφίμων και ότι η δουλειά της είναι να κάνει ελέγχους και όχι ρεπορτάζ. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του προέδρου της ΕπΑν κ. Ιωάννη Λιανού:

«Για να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς). Λόγω των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου που εφαρμόζουμε και των διαδικαστικών δικαιωμάτων των μερών, χρειάζονται αρκετοί μήνες ή έτη (ανάλογα της υπόθεσης) ερευνών, ανάλυσης και κοπιώδους διαδικασίας ενώπιον της ΕπΑντ ώστε να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις και να επιβληθούν πρόστιμα. Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίας υπόθεσης καρτέλ είναι περίπου 50 μήνες. Στην ΕπΑντ τα τελευταία τρία έτη έχει γίνει σημαντική πρόοδος και μας παίρνει πλέον πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο αυτό…Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ακρίβειας αρμόδιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ η οποία έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόζει τις διατάξεις για τα περιθώρια κέρδους. Οι έλεγχοι που κάνει η ΕπΑντ στην αγορά και ειδικά σε αγορές τροφίμων είναι συνεχείς. Eίμαστε η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε αριθμό επιτοπίων ελέγχων/ελεγχόμενων εταιρειών τόσο το 2023 όσο και τα τελευταία 4 έτη (και στα τρόφιμα)…ενώ έχουμε αναπτύξει από το 2020 μία τεχνολογική υποδομή συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς.

Αναλύουμε καθημερινά μέσω των πιο προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων τις τιμές σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων (πλέον των 60000) σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ της χώρας, στους οργανισμούς κεντρικών αγορών (για νωπά), στα πρατήρια βενζίνης κ.α., για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και συμπράξεις ενώ με τις έρευνες μας στο επίπεδο τιμών και τις αυξήσεις σε συγκεκριμένες ολιγοπωλιακές/μονοπωλιακές αγορές, η ΓΔΑ επεμβαίνει με ενδείξεις παράβασης. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε το εργαλείο της χαρτογράφησης (από 2022) και των κλαδικών με έρευνες σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Γιατί το δίκαιο ανταγωνισμού δεν είναι μόνο οι διατάξεις για τα πρόστιμα αλλά και αυτές οι μορφές δράσεις, οι οποίες είναι πιο ευέλικτες και γρήγορες. Στέλνουμε επίσης ερωτηματολόγια σε εκατοντάδες κομβικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα σε συγκεκριμένες αγορές. Για τους λόγους αυτούς είμαστε μεταξύ των πιο ενεργών αρχών ανταγωνισμού στην Ευρώπη (και παγκοσμίως) για το θέματα της ακρίβειας. Προχωράμε και σε συγκριτικές έρευνες τιμών με σκοπό να πληροφορήσουμε (α) τους καταναλωτές (έναντι της αναμονής αυξήσεων που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό ακρίβειας), (β) τους φορείς της πολιτείας (ΥπΑν) ώστε να παρέμβουν αποτελεσματικά (διατάξεις για το περιθώριο κέρδους) και γ) να αποτρέψουμε συμπεριφορές αισχροκέρδειας οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες της αγοράς και ίσως οφείλονται σε δομικές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού (και όχι αναγκαστικά παραβάσεις), με δράση που να φέρει πιο άμεσα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι λόγω και της δράσης της ΕπΑντ με το συγκεκριμένο εργαλείο, πολλές επιχειρήσεις στους τομείς που εξετάσαμε, εντάχθηκαν στις πρωτοβουλίες του ΥπΑν για «μόνιμη μείωση τιμής».

Συνεπώς, μέσω συνεργασίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της ΕπΑντ και των αρμοδιοτήτων του καθενός, μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η μετάθεση ευθυνών δεν είναι σοβαρή λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Να θυμίσω ότι είμαστε ο πρώτος κρατικός φορέας που μίλησε για πληθωρισμό ακρίβειας και προχώρησε σε άμεσες ενέργειες με σειρά ελέγχων σε κομβικές αγορές (τα δημοσιευμένα): γάλα, κοτόπουλα, ζυμαρικά, καφές, τυρί, γιαούρτι, μαρμελάδα, δημητριακά/προϊόντα πρωινού, απορρυπαντικά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα; Με περισσότερο προσωπικό ναι. Έχουμε 24 (Full Time Equivalent) ειδικούς επιστήμονες νομικούς και 31 οικονομολόγους (μετρώντας και τους προϊσταμένους) που χειρίζονται όλες τις υποθέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όταν προβλέπονται τουλάχιστον 67 νομικοί και 60 οικονομολόγοι στον οργανισμό μας (+ 24 προϊστάμενοι), και εν συνόλω 230 οργανικές θέσεις. Συνολικά, κάτω του 35% των οργανικών μας θέσεων (FTE). Εδώ και 3 έτη έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Πολιτεία να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων οι οποίες έχουν εγκριθεί το 2021 και 2022 για επιπλέον 20 άτομα, και δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει. 

Με χαρά να υποδεχτούμε τον κο Υπουργό @KostasSkrekas  για να τον ενημερώσουμε εγώ και οι συνάδελφοι στην Επαντ για τις αρμοδιότητές της ΕΑ, για τους ελέγχους, τα πρόστιμα σε παραβάσεις ανταγωνισμού, και τα μεγάλα προβλήματα υπο-στελέχωσης που αντιμετωπίζουμε. Πάντα είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα μας και αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη και να βασίζεται σε κατανόηση των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που μας παρέχει η πολιτεία».

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο τα τιμολόγια των πολυεθνικών

Γιατί τα τρόφιμα είναι πάντα ακριβά στην Ελλάδα

Σούπερ μάρκετ: Στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας λόγω ακρίβειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News