Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 22:32
BUSINESS & FINANCE

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιβραδύνουν την αγορά τσιπ, λέει ο ιδρυτής της TSMC

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιβραδύνουν την αγορά τσιπ, λέει ο ιδρυτής της TSMC

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, Morris Chang, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αυξανόμενες εντάσεις για την τεχνολογία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα επιβραδύνουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ.

Ο Chang, ο οποίος ίδρυσε την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Asia Society στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία βοήθησε το δημοκρατικά κυβερνώμενο νησί της Ταϊβάν να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός προηγμένων τσιπ στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι νωρίτερα αυτό το μήνα θέσπισαν μια νέα σειρά περιορισμών στις εξαγωγές που επηρεάζουν τα τσιπ και τα εργαλεία κατασκευής τσιπ τα οποία μπορούν να εξαχθούν στην Κίνα, αφού η Huawei Technologies HWT.UL παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα τηλέφωνο με ένα νέο τσιπ εγχώριας κατασκευής.

Ο Chang δήλωσε ότι η αποκοπή της βιομηχανίας τσιπ της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεάσει και άλλους παίκτες του χώρου πέραν της Κίνας.

«Νομίζω ότι αυτή η πολιτική θα επιβραδύνει τελικά τους πάντες. Φυσικά, ο άμεσος σκοπός είναι να επιβραδύνει την Κίνα, και νομίζω ότι το κάνει αυτό. Μιλάω συγκεκριμένα για τα τσιπ», δήλωσε ο Chang και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας αποσύνδεσης έχουν ήδη καταστεί σαφείς και ότι πολλές προηγούμενες οικονομικές συγκρούσεις μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων δυνάμεων είχαν καταλήξει σε πολέμους.

«Η μόνη μας ελπίδα είναι να μην οδηγήσει σε κάτι ακόμη πιο σοβαρό», δήλωσε ο Chang.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κύμα επενδύσεων στις ΗΠΑ μετά τις φοροαπαλλαγές – Μένει πίσω η Ευρώπη

TSMC: Πώς η Γερμανία έπεισε τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ να ανοίξει εργοστάσιο εκεί

Δεν είναι τόσο εύκολο να μπει κάποιος στην αγορά των τσιπ – Γίγαντας 47,9 δισ. δολαρίων απέτυχε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News