Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 18:19
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Κομισιόν: Στα 3,2 δισ. το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα

Κομισιόν: Στα 3,2 δισ. το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα

Κατά επιπλέον 3,2 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το «κενό του ΦΠΑ» (vat gap) στην Ελλάδα, ο περιορισμός του οποίου μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν, το έλλειμμα ΦΠΑ το 2021 διαμορφώθηκε στο 17,8% του VTTL (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία.

«Πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σχολίασε ο υφυπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σημειώνεται πως σε σύγκριση με το 2019, πρόκειται για πτώση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Βέβαια, παρά τη συρρίκνωση, το φορολογικό κενό συνεχίζει να διαμορφώνεται στο δυσθεώρητο επίπεδο των 3,231 δισ. ευρώ το 2021, έναντι 3,426 δισ. το 2020. Σύμφωνα, όμως με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το κενό του ΦΠΑ το 2022 κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, του 10,2%.

Κομισιόν: Στα 3,2 δισ. το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα-1

«Σίγουρα ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  θα παραμείνουν  σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στην επιβολή της συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ το 2021 και έχασαν περίπου 61 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ, σε σύγκριση με 99 δισ. ευρώ το 2020.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στο έλλειμμα ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (-10,7 π.μ.), στην Κύπρο (-9,2 π.μ.), στην Πολωνία (-7,8 π.μ.), στο Βέλγιο (-6,7 π.μ.) και στην Ιρλανδία (-6,0 π.μ.).

Κομισιόν: Στα 3,2 δισ. το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα-2

Σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλά βρίσκονται η Ρουμανία (36,7%), η Μάλτα (25,7%), η Ελλάδα (17,8%) και η Λιθουανία (14,5%). Σε ονομαστικούς όρους, τα μεγαλύτερα κενά εκτιμήθηκαν σε Ιταλία (14,6 δισ. ευρώ), Γαλλία (9,5 δισ. ευρώ) και Ρουμανία (9,0 δισ. ευρώ). Ο διάμεσος ΦΠΑ συμμόρφωσης ήταν 4,9 τοις εκατό του VTTL, το οποίο είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο, δείχνοντας σύγκλιση των κρατών μελών με υψηλότερα κενά συμμόρφωσης στον ΦΠΑ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Τα αισθητά βελτιωμένα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα ΦΠΑ αποτελούν καλή είδηση για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης. Οφείλονται κυρίως σε καλά στοχευμένα εθνικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με συνέπεια. Τώρα πρέπει να δώσουμε ισχυρή ώθηση και σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή να θέσουμε σε εφαρμογή τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή, οι οποίες αποτελούν παράγοντα αλλαγής για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Καλώ τα κράτη μέλη να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία επί των νέων μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τις απώλειες ΦΠΑ, ιδίως τις οφειλόμενες σε διασυνοριακές εγκληματικές απάτες.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη και πάταξη φοροδιαφυγής: Πηγές επιπλέον εσόδων για τον προϋπολογισμό

Τα πρώτα 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News