Business & Finance Σάββατο 7/10/2023, 10:30
ΚΟΣΜΟΣ

6η Σύνοδος MED 5-Δ. Καιρίδης: «Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες και περισσότερη Ευρώπη»

6η Σύνοδος MED 5-Δ. Καιρίδης: «Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες και περισσότερη Ευρώπη»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 6η Σύνοδος των κρατών-μελών της ομάδας MED5, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας, σε μια κρίσιμη στιγμή, στα δύσκολα ζητήματα του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Και οφείλει να πρωταγωνιστεί, ιδίως στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, που είναι η παράνομη διακίνηση και συνολικά η μεταναστευτική πρόκληση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης ως χώρα πρώτης υποδοχής μαζί με τις όμορες χώρες του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Στο πλαίσιο αυτό», εξήγησε, «διεξάγεται η σημερινή 6η σύνοδος της ομάδας των MED5, με την Ισπανία η οποία έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο, την Ιταλία η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών με όλα τα ζητήματα από Τυνησία, Λαμπεντούζα και βέβαια τη Μάλτα και την Κύπρο. Η Κύπρος, η οποία παρά το μικρό της μέγεθος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη».

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, γι’ αυτό και, όπως είπε, «χρειάζεται ακόμη περισσότερη συνεργασία και συντονισμός προκειμένου η Ευρώπη ν’ αποκτήσει μία κοινή, ενιαία και γι’ αυτό αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική».

Με αφορμή, δε, τις εξελίξεις για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση, την περασμένη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Πράγματι είχαμε μεγάλη πρόοδο πρόσφατα για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης παρά τις αντιδράσεις κάποιων πρώην ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, ταυτόχρονα όμως έχουμε και αυξημένα προβλήματα, τα οποία πρέπει γρήγορα ν’ αντιμετωπίσουμε. Το μεταναστευτικό, ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, σύνθετο, το οποίο απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα και ενότητα, γι’ αυτό οφείλουμε -και απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες- να δώσουμε ρεαλιστικές, αποτελεσματικές λύσεις χωρίς κραυγές ή αφέλειες».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η Σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο (Migration Pact).

Τις εργασίες της Συνόδου άνοιξε o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον. Χθες το βράδυ, ο κ. Καιρίδης παρέθεσε επίσημο δείπνο στους ομολόγους του.

Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών, ενώ για τη μία μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα στη Σύνοδο συμμετέχουν:

– Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει της Συνόδου,

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News