BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Το κακό σενάριο γίνεται πραγματικότητα στις αγορές – Κίνδυνος χρεοκοπιών;

Societe Generale: Το κακό σενάριο γίνεται πραγματικότητα στις αγορές – Κίνδυνος χρεοκοπιών;

Το απίθανο, αρνητικό σενάριο (tail risk) που θα έφερνε την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 5% ή και υψηλότερα, γίνεται πραγματικότητα, διαπιστώνει η Societe Generale έπειτα και από το τελευταίο sell-off στα ομόλογα. Κατόπιν τούτου, η ερώτηση την οποία δέχονται συχνότερα οι αναλυτές του οίκου είναι εάν η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα οδηγήσει σε ένα πιστωτικό σοκ, με κύμα χρεοκοπιών.

Όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος, το τελευταίο sell-off στα ομόλογα έχει αντιστρέψει το σύνολο των κερδών της αγοράς από τον Μάρτιο του 2000. Η πτώση στις τιμές και η άνοδος στις αποδόσεις έχει εκπλήξει πολλούς εμπλεκόμενους στις αγορές.

Societe Generale: Το κακό σενάριο γίνεται πραγματικότητα στις αγορές – Κίνδυνος χρεοκοπιών;-1

Και ενώ οι τιμές των ομολόγων πέφτουν σαν μαχαίρια, η θεμελιώδης αξία των τίτλων γίνεται ελκυστική όταν η απόδοση ξεπερνά το 5%, επομένως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των short θέσεων που έχουν πάρει τα hedge funds στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σημειώνει η Societe Generale.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος είχε προβλέψει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι εάν το tail risk επιβεβαιωθεί και φέρει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 5%, τότε ο S&P 500 θα πέσει ξανά στις 4.000 μονάδες, με το ξεπούλημα να πλήττει τόσο τον Nasdaq όσο και τον Russell 2.000.

Σε αυτό το περιβάλλον, η στρατηγική την οποία συστήνει η Societe Generale είναι long στα μετρητά και τα εμπορεύματα έναντι των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) αλλά και neutral στις μετοχές με προτίμηση στον S&P 500, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πιστωτικό σοκ

«Η ερώτηση την οποία μας κάνουν συχνότερα είναι το πότε θα γίνει η αύξηση των αποδόσεων ένα πρόβλημα που θα οδηγήσει σε έναn πιθανό κίνδυνο χρεοκοπιών», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Και απαντούν ότι αυτό θα γίνει όταν ο κύκλος εταιρικών κερδών/ανάπτυξης γίνει αρνητικός.

Αυτή τη στιγμή, η Societe Generale λαμβάνει θετικά μηνύματα. Ο παγκόσμιος κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι ακόμα ανοδικός και τα μηνύματα από τα κέρδη ανά μετοχή αποτρέπουν τη σημαντική αύξηση των spreads στα εταιρικά ομόλογα.

Societe Generale: Το κακό σενάριο γίνεται πραγματικότητα στις αγορές – Κίνδυνος χρεοκοπιών;-2

«Ακόμα και το 2024, όταν περιμένουμε απότομη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, το περιβάλλον του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει ισχυρό και ίσως να γίνει ισχυρότερο το 2025, εάν μια ύφεση το 2024 οδηγήσει τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», σημειώνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης:

ΒΜΙ (Fitch): Το ρίσκο αυξάνεται στην περιφέρεια – Βαρίδι τα χρέη του Covid

UBS: Πώς να επενδύσετε τώρα στις αγορές

Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News