BUSINESS & FINANCE

Σούπερ μάρκετ: Τα απολύτως απαραίτητα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προϊόντα «κόβουν»

Σούπερ μάρκετ: Τα απολύτως απαραίτητα αγοράζουν οι Έλληνες – Ποια προϊόντα «κόβουν»

Αναιμική παραμένει η αύξηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Εάν, μάλιστα, δεν υπήρχαν και οι φθηνότερες επιλογές, όπως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο όγκος πωλήσεων θα ήταν συνολικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι, τάση, πάντως, που ήδη παρατηρείται σε κάποιες κατηγορίες. Η κατηγορία των τροφίμων στην οποία έχουν  καταγραφεί οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις από την αρχή της χρονιάς είναι τα γαλακτοκομικών, 12,7%, στοιχείο που φέρνει αν μη τι άλλο ξανά στο προσκήνιο σχετικές επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολύ υψηλή -ανεξήγητη έως έναν βαθμό- τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα. 

Έτσι, μπορεί τα σούπερ μάρκετ να εισέπραξαν το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 460 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και συγκεκριμένα 5,15 δισ. ευρώ φέτος έναντι 4,69 δισ. ευρώ πέρυσι, όμως οι καταναλωτές αγόρασαν σχεδόν όσα είχαν αγοράσει και πέρυσι, αφού ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε μόλις κατά 0,6%. Στην κατηγορία, μάλιστα, των ειδών νοικοκυριού, όπου συγκαταλέγονται τα απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά, καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 1,1%, γεγονός που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό ότι εκεί φέτος καταγράφονται ανατιμήσεις που φτάνουν το 13,9% από τις αρχές του έτους. 

Στην κατηγορία των τροφίμων η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,6% με τον όγκο πωλήσεων να ενισχύεται κατά μόλις 0,6%. Ίδια ήταν η αύξηση του όγκου πωλήσεων και στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς, με την αξία πωλήσεων να αυξάνεται κατά 10,3%, ελέω ανατιμήσεων, ενώ η αξία πωλήσεων στα είδη νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 10,8%. 

Σε έξι από τις 11 βασικές κατηγορίες ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) παρατηρείται στο εξεταζόμενο επτάμηνο υποχώρηση του όγκου πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι. Η πιο ισχυρή μείωση, 3,8%, καταγράφεται στα υλικά μαγειρικής, ακολουθούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα (-3,4%), τα απορρυπαντικά και καθαριστικά (-2,1%), τα συσκευασμένα τρόφιμα (-1,3%), τα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (-0,3%) και τα άλλα είδη νοικοκυριού (-0,3%). Στον αντίποδα βρίσκεται η κατηγορία των σνακς με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 4,7%, τα μη αλκοολούχα ποτά (3,5%), τα αλκοολούχα ποτά (1,9%), τα είδη ατομικής υγιεινής (1,5) και τα γαλακτοκομικά (0,3%).

Η διατήρηση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων εξακολουθεί να ωθεί τους καταναλωτές προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, παρά το γεγονός ότι και στην ομάδα αυτή των προϊόντων καταγράφονται ανατιμήσεις, μεγαλύτερες από ό,τι στα επώνυμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε αξία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl, διαμορφώθηκε στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 σε 26,2% από 25,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με το ρυθμό ανάπτυξης να είναι 13,3%, όταν την ίδια ώρα στα επώνυμα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 8,6%. Στα τρόφιμα, μάλιστα, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι πλέον ελαφρώς υψηλότερο, στο 26,5%, από 26,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι 21,5%, ενώ στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού φτάνει το 26,2%. 

Ενισχυμένες πλέον είναι και οι προωθητικές ενέργειες με το 25,2% της αξίας των πωλήσεων των FMCGs  να έχει γίνει υπό καθεστώς προσφοράς, ποσοστό αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021. Ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 25,1% από 21,6% πέρυσι, ενώ στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού σε 25,3% από 21,7% πέρυσι.   

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Ακρίβεια: Κυνηγούν προσφορές οι καταναλωτές

Σούπερ μάρκετ: Όλα γίνονται μικρότερα, εκτός από τις τιμές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News