Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 12:02
BUSINESS & FINANCE

Αποδόσεις κοντά στο 4% για φυσικά πρόσωπα μέσω εντόκων γραμματίων

Αποδόσεις κοντά στο 4% για φυσικά πρόσωπα μέσω εντόκων γραμματίων

Έκδοση «λαϊκού ομολόγου», δηλαδή μια ειδική έκδοση ελληνικού χρέους η οποία θα απορροφηθεί εξ’ ολοκλήρου από φυσικά πρόσωπα, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναμένεται να υπάρξει, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι ορέγονται τις υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζουν πλέον τα ελληνικά χαρτιά, μπορούν από αύριο και μέχρι την Πέμπτη, να εγγραφούν στην δημόσια εγγραφή προκειμένου να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Με τις αποδόσεις τους να έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών (σ.σ έντοκο με απόδοση 5,09% είχε βγει τον Σεπτέμβριο του 2008 ενώ το τελευταίο ετήσιο έντοκο για την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010 πριν κλείσουν οι αγορές για τη χώρα μας ήταν στο 4,85%) τα έντοκα γραμμάτια προσφέρονται ως μια ικανοποιητική λύση ειδικά αν οι αποδόσεις τους συγκριθούν με αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα ποσά που προσφέρονται δεν είναι μεγάλα. Ολόκληρη η έκδοση που θα γίνει την Τετάρτη, αποσκοπεί στο να συγκεντρωθούν 625 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα μοιραστεί σε τράπεζες, ξένα funds κλπ.

Τα φυσικά πρόσωπα, οφείλουν να εγγραφούν από αύριο μέχρι και την Πέμπτη. Απαραίτητη προϋπόθεση, να υπάρχει μερίδα του Σ.Α.Τ η οποία ανοίγει είτε σε τράπεζα είτε σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Χρειάζεται μόνο η αστυνομική ταυτότητα αλλά και ο αριθμός φορολογικού μητρώου.

Ανώτατο ποσό εγγραφής είναι τα 15.000 ευρώ. Δεδομένου όμως ότι το επιτόκιο μπορεί να φτάσει και στο 3,85%, η χρονιά μπορεί να αποδώσει τόκους 588 ευρώ.

Η επόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο. Πάντως, η περιορισμένη προσφορά αναμένεται στο άμεσο μέλλον να περιοριστεί ακόμη περισσότερο καθώς ο βασικός σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει τον περιορισμό της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου δηλαδή στον βραχυχρόνιο δανεισμό. Η διαδικασία θα επιταχυνθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Διαβάστε επίσης: 

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ενός έτους στις 6 Σεπτεμβρίου

Τράπεζες: Φουντώνει η δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για τα επιτόκια των καταθέσεων

ΤτΕ: Ανοιξε ξανά η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News