Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 22:10
BUSINESS & FINANCE

Εταιρεία των ΗΑΕ αγοράζει το 30% του αιγυπτιακού κολοσσού καπνού για 625 εκατ. δολ.

Εταιρεία των ΗΑΕ αγοράζει το 30% του αιγυπτιακού κολοσσού καπνού για 625 εκατ. δολ.

Μια επενδυτική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αγόρασε το 30% της μεγαλύτερης αιγυπτιακής εταιρείας καπνού έναντι 625 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Αιγύπτου εκποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να επιτευχθεί η άμεση ανάγκη σε συνάλλαγμα.

Η εταιρεία από τα ΗΑΕ, η οποία όπως ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου ονομάζεται Global Investment Holding Ltd., θα παράσχει επίσης στην Eastern Company 150 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά πρώτων υλών για την παραγωγή, ανέφερε η αιγυπτιακή κυβέρνηση σε αραβόφωνη δήλωση στη σελίδα της στο Facebook. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον επενδυτή.

Η συμφωνία ακολουθεί την ανακοίνωση του Ιουλίου ότι η Αίγυπτος είχε καταλήξει σε συμφωνίες με επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το fund πλούτου του Άμπου Ντάμπι ADQ, για την πώληση μεριδίων σε διάφορες εταιρείες έναντι ποσού συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. 

Το αιγυπτιακό πρόγραμμα, το οποίο ομαδοποιεί περισσότερες από 30 κρατικές ή συνδεδεμένες με το κράτος εταιρείες, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της χώρας να αντλήσει μετρητά για να επιλύσει την κρίση συναλλάγματος και να ανοίξει το δρόμο για την επί μακρόν καθυστερημένη αναθεώρηση του προγράμματος ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Εταιρεία των ΗΑΕ αγοράζει το 30% του αιγυπτιακού κολοσσού καπνού για 625 εκατ. δολ.-1

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η κρατική Chemical Industries Holding Co., η οποία πριν την πώληση κατείχε περίπου το 51%% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διατηρήσει μερίδιο σχεδόν 21% στην Eastern Co.

Η Eastern δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι αυξάνει την παραγωγή των προϊόντων της κατά 15% για να καλύψει τη ζήτηση εν μέσω παραπόνων από τους καταναλωτές για τις συνήθεις ελλείψεις ορισμένων σημάτων. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 9,6% τις τελευταίες πέντε ημέρες και 21% τις προηγούμενες 30 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News