Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Επένδυση 400 εκατ. δολ. για κατασκευή εργοστασίου στο Τέξας εξετάζει εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο

Μία ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα κυβερνητικά κίνητρα των ΗΠΑ και να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Επένδυση 400 εκατ. δολ. για κατασκευή εργοστασίου στο Τέξας εξετάζει εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο

Μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία μικροκυμάτων για την ανάκτηση μετάλλων, επιδιώκει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 440 εκατ. δολαρίων στο Τέξας για να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης για ένα βασικό συστατικό στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Wave Nickel επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κυβερνητικά κίνητρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από τον νόμο-ορόσημο του προέδρου Jo Biden για τη μείωση του πληθωρισμού, για να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο που θα παράγει θειικό νικέλιο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος Gustavo Emina.

«Έχει καταστεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την προμήθεια στρατηγικών ορυκτών, γεγονός που έχει τραβήξει την προσοχή μας», δήλωσε ο Emina. «Υπάρχουν πολλά χρήματα και πολύ λίγα έργα».

Η Wave Nickel, η οποία διαθέτει επίσης ένα ορυχείο νικελίου στη Βραζιλία, αναμένει ότι η εγκατάσταση στις ΗΠΑ θα χρειαστεί περίπου τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί. Το διυλιστήριο θα προμηθεύεται την πρώτη ύλη του από ένα εργοστάσιο στη Βραζιλία που δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί και το οποίο χρησιμοποιεί μικροκύματα για την παραγωγή μικτού ιζήματος υδροξειδίου, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θειικού νικελίου. Η εταιρεία αναμένει να παράγει 40.000 τόνους ιζήματος μέχρι το 2028, αρκετούς για να παραχθούν 20.000 τόνοι νικελίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η στενά ελεγχόμενη νεοσύστατη επιχείρηση ελέγχεται από τη New Wave, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που έχει ως βασικό μέτοχο την οικογένεια του εκλιπόντος Νορβηγού επιχειρηματία Erling Lorentzen -πρωτοπόρου στον χαρτοπολτό της Βραζιλίας. 

Η μητρική εταιρεία, την οποία εποπτεύει επίσης ο Emina, κατέχει επίσης την Wave Aluminium, η οποία χρησιμοποιεί μικροκύματα για την ανάκτηση ορυκτών από τα απόβλητα αλουμίνας. Ο όμιλος κατασκευάζει εγκαταστάσεις για την επεξεργασία υπολειμμάτων βωξίτη στις εγκαταστάσεις Alunorte της Norsk Hydro ASA στη Βραζιλία.

Η καναδική τεχνική εταιρεία SNC-Lavalin Group Inc. εκπονεί τις τελικές τεχνικές μελέτες για το διυλιστήριο του Τέξας, δήλωσε ο Emina. Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τις φιλοδοξίες της New Wave να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά στο Nasdaq έως το 2026.

Η αγορά νικελίου έχει δεχθεί πιέσεις κατά το τελευταίο έτος εν μέσω μιας πληθώρας παραγωγής στην Ινδονησία, κάτι που βοήθησε να ωθηθούν οι τιμές του θειικού νικελίου σε μια σπάνια έκπτωση σε σχέση με το μέταλλο νικελίου. Ωστόσο, ο Emina δήλωσε ότι αναμένει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης έργων εκτός Κίνας και Ινδονησίας θα οδηγήσει σε ανάγκη για περισσότερο μετάλλευμα νικελίου μέχρι το 2028.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News