BUSINESS & FINANCE

Συνεχίζουν να «τρέφουν» τον πληθωρισμό οι τιμές τροφίμων

Συνεχίζουν να «τρέφουν» τον πληθωρισμό οι τιμές τροφίμων

Ενίσχυση του πληθωρισμoύ στο 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο δείχνουν για την Ελλάδα τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Με την αύξηση του Ιουλίου διακόπτεται το πτωτικό σερί εννέα μηνών, ενώ οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν συνηγορούν υπέρ της ταχείας αποκλιμάκωσης των τιμών. Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών τροφίμων –έτρεξαν με 12,2% ετησίως τον Ιούνιο–, κάτι που επισημαίνει και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του. Εκτός όμως από τα τρόφιμα, ανοδικά κινούνται και οι τιμές των καυσίμων λόγω αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Την Κυριακή η τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφώθηκε σε 1,942 ευρώ/λίτρο, επιβαρύνοντας τα κόστη παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

Συνεχίζουν να «τρέφουν» τον πληθωρισμό οι τιμές τροφίμων-1

Ενίσχυση του πληθωρισµού στην Ελλάδα τον Ιούλιο αντί για περαιτέρω αποκλιµάκωσή του έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρµονισµένο δείκτη τιµών καταναλωτή, στοιχεία που αν µη τι άλλο προβληµατίζουν τόσο για τις επιπτώσεις τους στους οικογενειακούς προϋπολογισµούς όσο συνολικά για την πορεία της ανάπτυξης της οικονοµίας. Η συνέχιση, άλλωστε, της ακρίβειας σε βασικά είδη, όπως τα τρόφιµα και τα καύσιµα, αλλά πλέον και σε αρκετές κατηγορίες υπηρεσιών, δηµιουργεί πιέσεις στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισµό, δεδοµένου ότι µπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω παράταση των διαφόρων µέτρων στήριξης των εισοδηµάτων. Σηµειώνεται ότι ήδη το market pass έχει παραταθεί µέχρι τον Οκτώβριο, ενώ µέχρι το τέλος του 2023 έχουν παραταθεί τα µέτρα του «καλαθιού του νοικοκυριού» και του πλαφόν στο µεικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο πληθωρισµός (σε όρους εναρµονισµένου δείκτη τιµών καταναλωτή που µετράει η Eurostat για λόγους σύγκρισης µεταξύ των κρατών-µελών) διαµορφώθηκε στην Ελλάδα σε 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, διακόπτοντας το καθοδικό σερί εννέα µηνών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση µε ό,τι συνέβη στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρµονισµένος δείκτης τιµών καταναλωτή εξακολούθησε να αποκλιµακώνεται και εκτιµάται ότι διαµορφώθηκε τον Ιούλιο σε 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο. Ας σηµειωθεί ότι µαζί µε την Ελλάδα αύξηση του πληθωρισµού τον Ιούλιο παρατηρείται σε τρία ακόµη κράτη-µέλη της Ευρωζώνης: στην Ισπανία (2,1% από 1,6%), στο Λουξεµβούργο (2% από 1%) και στη Φινλανδία (4,2% από 4,1%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισµός των τροφίµων διαµορφώθηκε τον Ιούλιο σε 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στις τιµές των υπηρεσιών (5,6% τον Ιούλιο από 5,4% τον Ιούνιο). Οι τιµές των µη ενεργειακών βιοµηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν µε χαµηλότερο ρυθµό (5% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια σηµειώθηκε µείωση των τιµών κατά 6,1% τον Ιούλιο έναντι µείωσης 5,6% τον Ιούνιο.

Αν και τα στοιχεία για τον δείκτη τιµών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ σε µια εβδοµάδα, την Τρίτη 8 Αυγούστου –στοιχεία που θα δείξουν και πού ακριβώς οφείλεται η ενίσχυση του πληθωρισµού αντί για περαιτέρω αποκλιµάκωσή του– όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η πηγή του προβλήµατος βρίσκεται στις τιµές των τροφίµων και άλλων βασικών ειδών σούπερ µάρκετ και στις τιµές κάποιων υπηρεσιών. Τις τιµές των τροφίµων, άλλωστε, «έδειξε» ως βασική αιτία και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN. Υπενθυµίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισµός των τροφίµων στην Ελλάδα ήταν στο 12,2%, ενώ µόνο µέσα σε ένα µήνα, τον Ιούνιο σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 2,1%. Με βάση δε τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρµονισµένο δείκτη τιµών καταναλωτή τον Ιούνιο καταγράφηκε στην Ελλάδα η µεγαλύτερη µηνιαία αύξηση στις τιµές των τροφίµων (3,5%) στο σύνολο της Ε.Ε.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις τιµές των σιτηρών, αλλά και το γεγονός ότι σε σειρά βασικών προϊόντων υπάρχει πολύ αργή αποκλιµάκωση τιµών, όπως για παράδειγµα στο αγελαδινό γάλα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για υποχώρηση των τιµών στα είδη διατροφής τουλάχιστον πριν από το 2024. Η αύξηση δε στις τιµές των καυσίµων, αναµένεται να επηρεάσει άµεσα τον πληθωρισµό, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής και διακίνησης των τροφίµων.

Ο πληθωρισµός των τροφίµων «έτρεχε» τον Ιούνιο µε 12,2%, ενώ στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησε στο 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και διεύρυνση των ανισοτήτων

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News