BUSINESS & FINANCE

Ο καύσωνας «πάγωσε» την εμπορική κίνηση – Μειωμένος 20% ο τζίρος

Ο καύσωνας «πάγωσε» την εμπορική κίνηση – Μειωμένος 20% ο τζίρος

Μπορεί στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως το ίδιο δεν ισχύει στο λιανεμπόριο, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας «πάγωσε» την αγοραστική κίνηση, εν μέσω μάλιστα εκπτωτικής περιόδου. Ετσι, αν και πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις η κίνηση ήταν αυξημένη, ειδικά στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπως για παράδειγμα η οδός Ερμού με τους ξένους τουρίστες κυρίως να κατακλύζουν τα καταστήματα, κατά βάση των γνωστών αλυσίδων ένδυσης και υπόδησης, τις τελευταίες ημέρες η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Μάλιστα, φέτος είχαν κάνει ξανά την εμφάνισή τους για αγορές από τα καταστήματα λιανικής και τουρίστες από την Κίνα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια απουσίας λόγω COVID-19. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στις περιφερειακές αγορές της πρωτεύουσας, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ούτε οι τουρίστες για να τονώσουν την αγοραστική κίνηση.

Περισσότερο αυξημένη είναι η κίνηση στα εμπορικά κέντρα κλειστού τύπου και στα μεγάλα πολυκαταστήματα, καθώς παρέχουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους σε συνθήκες δροσιάς. Τα πρώτα έχουν και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι διαθέτουν χώρους στάθμευσης, σε αντίθεση με τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας που είναι πιο εύκολα προσβάσιμα με τα ΜΜΜ, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες θερμοκρασίας δεν αποτελούν και την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Εξαίρεση από τον κανόνα των μειωμένων πωλήσεων αποτελούν τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, καθώς είναι αυξημένες οι πωλήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων και ανεμιστήρων. Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά, βεβαίως, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Από την έναρξη του προγράμματος πέρυσι μέχρι και χθες έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί από έμπορο 285.329 επιταγές που αφορούν την αγορά κλιματιστικού μηχανήματος.

Αν και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις για τις απώλειες στον τζίρο λόγω καύσωνα, εκτιμάται ότι το ποσοστό μείωσης μπορεί και να υπερβαίνει το 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την κατάσταση επιδεινώνει περισσότερο το γεγονός ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες συνέπεσαν με τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων, εβδομάδες που θεωρούνται οι πιο παραγωγικές από πλευράς τζίρου, ενώ την Κυριακή 16 Ιουλίου που ήταν τα καταστήματα ανοιχτά επίσης επικράτησαν συνθήκες καύσωνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές μέχρι και τον Οκτώβριο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο εμπορικό πάρκο Γυαλού στα Σπάτα, καθώς και σε συγκεκριμένες ζώνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές του Πειραιά και των νοτίων προαστίων.

Πλέον, οι επιχειρήσεις λιανικής εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πτώση της θερμοκρασίας από την προσεχή Πέμπτη και ποντάρουν στους καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν πριν φύγουν με θερινή άδεια για τις διακοπές του Αυγούστου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πέραν των υψηλών θερμοκρασιών αποτρεπτικά για τους καταναλωτές, Ελληνες και ξένους, λειτουργεί η συνεχιζόμενη ακρίβεια. Ακόμη και εάν οι τιμές στα είδη ένδυσης, υπόδησης και σε αξεσουάρ δεν έχουν αυξηθεί τόσο όπως οι τιμές στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, στην εστίαση, σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και στα καταλύματα περιορίζουν τις δαπάνες για άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2022 (για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) διαμορφώθηκε σε 6,66 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των επιχειρήσεων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, ο τζίρος του λιανεμπορίου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2022 διαμορφώθηκε σε 1,88 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ). «Ο εμπορικός κόσμος της Αττικής, παρά τον καύσωνα που λειτουργεί αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα καταστήματα των κεντρικών εμπορικών δρόμων, διατηρεί ακέραια την αισιοδοξία του και τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις εκπτώσεις. Η αύξηση του τζίρου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου είναι εφικτή και στηρίζεται στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι ξένοι επισκέπτες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την “εισαγόμενη κατανάλωση”. Οι θερινές εκπτώσεις έχουν ακόμα μακρύ δρόμο, μέχρι το λιανικό εμπόριο της Αττικής να κάνει ταμείο», δήλωσε. Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Λιανεμπόριο: Στα 3,55 δισ. ο τζίρος τον Μάιο – Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αύξηση

Ξεκινούν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις – Αισιοδοξία στην αγορά

Eurobank: Πώς επηρεάζει το λιανεμπόριο ο πληθωρισμός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News