Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 11:48
BUSINESS & FINANCE

ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Αύγουστο

ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον Αύγουστο

Τα μέτρα στήριξης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνολική αξία της ενίσχυσης να ανέρχεται συνολικά στα 19 εκατ. ευρώ. 

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ/MWh.

Πιθανή η παράταση μέχρι το τέλος του 2023

Το πιθανότερο είναι οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και πέραν του Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί το υπουργείο προσανατολίζεται στο να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέσα στην ενεργειακή κρίση, έως το τέλος του έτους. 

Η άποψη που κυριαρχεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως εκφράστηκε και προ ημερών από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι οι αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου που θα έχε φανεί προς τα πού θα κυμανθούν οι διακυμάνσεις των τιμών στην διεθνή αγορά.  

Το ζήτημα επανεξετάστηκε αυτές τις ημέρες όπου αξιολογήθηκε τόσο η αυξητική τάση που έχει πυροδοτήσει ο παρατεταμένος καύσωνας στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς όσο και η διαφαινόμενη ανοδική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF της Ολλανδίας, με το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ να προσανατολίζεται σε παράταση των μέτρων έως το τέλος του έτους. 

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα μηνιαία τιμολόγια ρεύματος με την υποχρεωτική γνωστοποίησή τους στους καταναλωτές στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, όπως επίσης και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην χονδρεμπορική αγορά, που αποτελεί την βασική πηγή χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος φέρνει η αυξημένη ζήτηση

Οι «μαύρες τρύπες» στην ενέργεια: Στενεύουν τα περιθώρια για επιδοτήσεις

Ενέργεια: Ο καύσωνας ανεβάζει τη ζήτηση – Δοκιμάζουν το σύστημα οι φωτιές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News