BUSINESS & FINANCE

Τιμολόγια ρεύματος: Ιδού η νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Πόσο θα επιβαρυνθούμε από την νέα εισφορά που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος

Τιμολόγια ρεύματος:  Ιδού η νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Την νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αλλά και τον χρόνο έναρξης εφαρμογής της περιμένουν οι καταναλωτές για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πώς θα υπολογιστεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε αύξηση της επιβάρυνσης ΥΚΩ για τις χαμηλές καταναλώσεις αλλά και πολύ μεγάλες μειώσεις που θα φτάνουν έως και το 70% για τους έχοντες μεγάλες καταναλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτές ανακοινώσεις θα αποτυπωθούν σε μια νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων η οποία θα διαμορφώνεται -εκτός απροόπτου- ως εξής:

1.       Για καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από 0 έως και 400 κιλοβατώρες τον μήνα (ή έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα από τα 0,0069 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,0169 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή προστίθεται ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

2.       Για το τμήμα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις 400 έως τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα (δηλαδή από τις 1600 έως τις 2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο, η χρέωση από τα 0,05 ευρώ αναμένεται να μειωθεί αισθητά στα 0,035 ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 30% η οποία όμως αφορά μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι κατανάλωσης.

3.       Για το τμήμα της κατανάλωσης άνω των 2000 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο (ή 500 κιλοβατώρες ανά μήνα) η χρέωση από τα 0,085 ευρώ που είναι σήμερα, θα πέσει επίσης στα 0,035 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά η κλίμακα θα «μαζευτεί». Αυτή η μείωση, υπερβαίνει το 60%.

Οι χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, επιβάλλονται προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι καταναλώσεις ρεύματος στα νησιά που δεν υπάρχουν διασυνδέσεις με υποθαλάσσια καλώδια. Τώρα που τα έργα διασύνδεσης προχωρούν (κυρίως αυτό της Κρήτης) οι χρεώσεις θα πρέπει να μειώνονται. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κοινοτική οδηγία που ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στους τιμοκαταλόγους με κριτήριο την κατανάλωση. Ειδικά τώρα που η ευρωπαϊκή γραμμή ορίζει την εγκατάλειψη -σταδιακά- της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) για την θέρμανση και τη στροφή στις αντλίες θερμότητας που καταναλώνουν ρεύμα.

Διαβάστε επίσης: 

Ρεύμα: Στα 1,9 δισ. ευρώ η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Ρεύμα: 1 δισ. ευρώ απλήρωτοι λογαριασμοί – Σοκ από τα νέα τιμολόγια

Tιμολόγια ρεύματος: Αυτές είναι οι τιμές ανά πάροχο για τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News