Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 11:58
BUSINESS & FINANCE

Alexis Ohanian (Reddit): Αυτό είναι το «κλειδί» στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Alexis Ohanian (Reddit): Αυτό είναι το «κλειδί» στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Ο επιχειρηματίας  και επενδυτής Alexis Ohanian έχει να «ισορροπήσει» πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής του. Εκτός από την οικοδόμηση της εταιρείας επενδύσεων Seven Seven Six, ο συνιδρυτής και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του Reddit μεγαλώνει την κόρη του Olympia με τη θρύλο του τένις Serena Williams. Μάλιστα η ζωή του πρόκειται να γίνει ακόμη πιο έντονη σύντομα, καθώς περιμένει το δεύτερο παιδί του με τη Williams στα τέλη του έτους.

Πώς τα καταφέρνει λοιπόν όλα, ενώ παράλληλα έχει μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Ο Ohanian λέει στο Entrepreneur ότι θα ήθελε να επαναπροσδιορίσει την ερώτηση.

«Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», εξηγεί. «Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί πραγματικά να το πετύχει αυτό. Δεν έχει να κάνει με την ισορροπία. Αν κυνηγάς την ισορροπία, υπονοείς, [ότι] θα μπορούσες να δημιουργήσεις κάτι απόλυτα ισορροπημένο. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή [δεν είναι] ποτέ 50/50. Ποτέ δεν θα φτάσεις κοντά σε αυτό — ούτε πρέπει να το κάνεις».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μία πτυχή πρέπει να έχει συνεχώς προτεραιότητα έναντι της άλλης.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου κατά τις οποίες θα χρειαστεί να επικεντρωθείς στην καριέρα σου», λέει ο Ohanian. «Υπάρχουν άλλες στις οποίες πρέπει να εστιάσεις στη ζωή. Είναι σε ένα φάσμα που ρέει συνεχώς μπρος-πίσω.»

Πριν παντρευτεί, ο Ohanian λέει ότι βρισκόταν διαρκώς σε «λειτουργία διευθύνοντος συμβούλου» και ότι δεν ήταν «καθόλου καλός» στο να βρει κάτι που να προσομοιάζει σε ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής του ζωής. Θυμάται ότι πίεζε τον εαυτό του στα 20 του, χωρίς να σκέφτεται τι έτρωγε ή πόσο συχνά έκανε σωματική άσκηση.

Αυτό άλλαξε όταν πέρασε τα 30 και έγινε πατέρας. «Είχε έρθει η στιγμή να αλλάξω τα πάντα για να μπορώ να είμαι κοντά στο παιδί μου για όσο το δυνατόν περισσότερο», θυμάται. 

Σήμερα, ο Ohanian βασίζεται στην «πειθαρχία της ρουτίνας» για να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμά του, ακόμα και όταν είναι δύσκολο. Αυτή την περίοδο ξεκινάει το πρωί του με μια κρύα βουτιά, περνάει 10 λεπτά σε μια δεξαμενή πάγου πριν κάνει γυμναστική, κάνει ντους και πίνει τον πρώτο του καφέ.

Αφιερώνει επίσης λίγο χρόνο για να γράψει τους καθημερινούς του στόχους εκείνες τις πρώτες ώρες. 

Όταν είναι στο σπίτι, ο Ohanian τρώει φαγητό με την οικογένειά του στις 6 μ.μ. κάθε βράδυ, «χωρίς εξαίρεση». Αξιοποιεί επίσης τη δύναμη της «έκπληξης και της απόλαυσης», μια τακτική που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, τόσο για την οικογένειά του, όσο και για την επιχείρηση. 

«Όταν σπας το μοτίβο των προσδοκιών κάποιου, του μένει αξέχαστο», εξηγεί ο Ohanian. «Αυτά τα πράγματα που συμβουλεύουμε τους ιδρυτές μας να κάνουν, τα κάνω επίσης για την κόρη μου και τη σύζυγό μου — αυτή είναι η άλλη όψη της ρουτίνας της πειθαρχίας. Εάν η προεπιλεγμένη σας κατάσταση έχει αυτό το είδος ρουτίνας και προσδοκιών, τότε προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που είναι ασυνήθιστα και διαφορετικά».

Κάντε διαλείμματα και βρείτε δραστηριότητες που σας βοηθούν να διώξετε το άγχος

Ο Ohanian βασίζεται επίσης σε μερικές χρήσιμες στρατηγικές όσον αφορά τη διαχείριση των επιπέδων άγχους. Του αρέσει για παράδειγμα, να κάνει βόλτες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Επέστρεψε επίσης στη ζωγραφική, ένα χόμπι που ξεκίνησε ως παιδί. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ohanian αναγνωρίζει πόσα μέσα διαθέτει και πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η επίτευξη μιας υγιούς καθημερινότητας για άλλους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ισορροπούν με τις ευθύνες τους στη δουλειά και στο σπίτι. Γι’ αυτό είναι υπέρμαχος της οικογενειακής άδειας μετ’ αποδοχών. Ο Ohanian θέλει όλες οι αμερικανικές οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα.

Με τη σωστή υποστήριξη, μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να ανακαλύψουν ότι η δημιουργία οικογένειας ξεκλειδώνει νέα επίπεδα επαγγελματικής φιλοδοξίας και επιτυχίας. Ο Ohanian ανακάλυψε ότι αυτό ίσχυε και για τον εαυτό του.

«Υπάρχει αυτό το πλασματάκι για το οποίο νοιάζεσαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο», λέει ο Ohanian. «Στην πραγματικότητα δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο εκτός από το τι πιστεύει αυτό το παιδί για σένα. Μία νέα δύναμη εμφανίζεται μόλις έχεις αυτή τη δόση ταπεινοφροσύνης και είναι υπέροχο. Νομίζω ότι με έκανε πολύ καλύτερο, νομίζω ότι αυτό το κεφάλαιο της καριέρας μου ως μπαμπά θα κάνει το προηγούμενο να μοιάζει “παιχνιδάκι”».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Η Gen Z των ΗΠΑ ζει το «Αμερικανικό Όνειρο» στην Ευρώπη

Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράζεται τη νούμερο ένα συμβουλή του για τις κόρες του

Τι ζητούν οι νέοι από την αγορά εργασίας – Έμφαση στην ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News