Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 11:07
BUSINESS & FINANCE

Η πρώτη μάχη για τους δημοσιονομικούς κανόνες στο Eurogroup – Οι διαπραγματεύσεις

Η πρώτη μάχη για τους δημοσιονομικούς κανόνες στο Eurogroup – Οι διαπραγματεύσεις

Ήρθε η ώρα της πρώτης μάχης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup σήμερα και στο Εcofin αύριο. Στο τραπέζι βρίσκονται οι συζητήσεις για τα πλεονάσματα από το 2024 και μετά αλλά και το πώς θα γίνει η μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, με τη διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Κ. Χατζηδάκη να  μπαίνει σε σκληρές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να κορυφωθούν από το φθινόπωρο.

Σε πρώτη φάση, ο Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ώστε και στις Βρυξέλλες να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα για την προσπάθεια που θα γίνει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της αύξησης των επενδύσεων. 

Από το 2024, πάντως, η χώρα  θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2%  καθώς παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Επιπλέον, μπαίνει στο παιχνίδι των δημοσιονομικών πολιτικών άλλος ένας σκληρός κανόνας, καθώς τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών.

Θα υπάρχει, δηλαδή, από του χρόνου ένα ταβάνι δαπανών που θα προκύπτει για κάθε χώρα από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές δαπάνες και καθώς οι ελληνικές καθαρές πρωτογενείς δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ το 2023, η αύξησή τους αποτιμάται σε περίπου 2,5-2,6 δισ. ευρώ, κάτι που εάν παραμείνει ως έχει, περιορίζει αντικειμενικά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Το ύψος των πλεονασμάτων 

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η Ελλάδα μέσω μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής έχει ως στόχο  πλεονάσματα της τάξεως του  1,1% το 2023, του 2,1% το 2024, του 2,3% το 2025 και του 2,5% το 2026. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κ. Χατζηδάκης σε Eurogroup και ECOFIN – Τι θα συζητηθεί

Eurogroup: Θα συμφωνήσει σε πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2024

Θ. Πελαγίδης: Δεν κινδυνεύει η ελληνική ανάπτυξη από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News