Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 20:30
ΒUSINESS & FINANCE

Eurogroup: Θα συμφωνήσει σε πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2024

Eurogroup: Θα συμφωνήσει σε πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2024

 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Πέμπτη να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης στις οικονομίες τους και να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα τους για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βοηθήσουν την ΕΚΤ να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσής τους.

Οι υπουργοί θα αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται σταδιακή, αποφασιστική και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση και δημιουργία αποθεμάτων μετά τις υψηλές δαπάνες την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Θα πουν επίσης ότι χρειάζονταν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

“Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ από τις τιμές της ενέργειας, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας ότι έχουμε εξοικονομήσει για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024”, αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης.

“Θα επιτύχουμε την απαραίτητη συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που θα εγκριθεί από τους υπουργούς την Πέμπτη.

Η δήλωση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ενός ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ανέφερε στα τέλη Ιουνίου ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να περιορίσει τη δημοσιονομική πολιτική το 2024 περισσότερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί, βοηθώντας την ΕΚΤ να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει την μεγάλη άνοδο των επιτοκίων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News