Business & Finance Σάββατο 8/07/2023, 14:43
BUSINESS & FINANCE

Jean-Dominique Senard, Renault: Κίνδυνος έλλειψης πρώτων υλών από την αντιπαράθεση ΕΕ – Κίνας

Jean-Dominique Senard, Renault: Κίνδυνος έλλειψης πρώτων υλών από την αντιπαράθεση ΕΕ – Κίνας

Ο Jean-Dominique Senard πρόεδρος της Renault SA λέει ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις στη γραμμή παραγωγής σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει σε περιορισμό ή ακόμα και διακοπή των εξαγωγών πρώτων υλών.

«Φυσικά και με ξυπνάει τη νύχτα – είναι ένα μείζον ζήτημα στρατηγικής: μπορούμε να καταλήξουμε σε μια τρελή κατάσταση εν μία νυκτί και κανείς δεν το έχει προβλέψει αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην Aix-en-Provence, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αξιολογήσει τις επιπτώσεις της εξάρτησης της ηπείρου από τα κινεζικά μέταλλα.

Ο Senard αναφέρθηκε στην απόφαση της Κίνας αυτή την εβδομάδα να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, δύο μετάλλων ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων, σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου της χώρας για την τεχνολογία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το Πεκίνο, το οποίο μάχεται για τεχνολογική κυριαρχία σε όλα τα πεδία, από την κβαντική πληροφορική έως την τεχνητή νοημοσύνη και την κατασκευή τσιπ, επικαλέστηκε για την κίνησή του ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. 

«Η Κίνα -και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γι’ αυτό- εστιάζει στα ορυχεία και κυρίως στη μετατροπή των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών», δήλωσε ο Senard κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στην Aix. «Ο πόλεμος του μέλλοντος θα είναι ένας πόλεμος των μετάλλων». 

Η Κίνα κυριαρχεί παγκοσμίως στην παραγωγή και των δύο μετάλλων και αντιπροσωπεύει το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου, σύμφωνα με το βρετανικό Critical Minerals Intelligence Centre. Οι περιορισμοί των εξαγωγών έρχονται επίσης σε μια εποχή που τα έθνη σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να απαλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τις εξαρτήσεις τους από υπερπόντιο εξοπλισμό. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των μικροτσίπ

Η Κίνα φέρνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο η πράσινη μετάβαση

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων ζωτικής σημασίας για τους ημιαγωγούς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News