Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 22:02
ΒUSINESS & FINANCE

JPMorgan: Προειδοποιεί για «απότομη προσγείωση» και επιτόκιο στο 7% στη Βρετανία

JPMorgan: Προειδοποιεί για «απότομη προσγείωση» και επιτόκιο στο 7% στη Βρετανία

H Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στο 7% καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τη JP Morgan, η οποία προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μίας απότομης προσγείωσης. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 5,75% έως το Νοέμβριο, όμως εμφανίζεται επιφυλακτική ότι μπορεί να ανέβουν ακόμη υψηλότερα υπό κάποια σενάρια, αγγίζοντας ακόμη και το 7%. 

Η ανάλυση αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που πολλοί δανειολήπτες στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην 13η αύξηση, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, περισσότερο απ΄όσο αναμενόταν. 

«Οι επίμονες εκπλήξεις έχουν εντείνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής της και τώρα αναζητούμε ένα τερματικό επιτόκιο στο 5,75% μέχρι τον Νοέμβριο», έγραψαν αναλυτές της JPMorgan. 

«Αυτό από μόνο του ωστόσο αυξάνει τους κινδύνους μιας σκληρής προσγείωσης το επόμενο έτος, αλλά αναγνωρίζουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής που απαιτείται για τον έλεγχο του πληθωρισμού αποδεικνύεται υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι». 

Οι Βρετανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο περιβάλλον, με τις αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, της ενέργειας και των στεγαστικών δανείων να πλήττουν σκληρά το πορτοφόλι τους. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε ότι η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των G7 όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τα επίσημα στοιχεία για το Μάιο έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,7% ετησίως – περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι και σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. 

«Πολύ δύσκολες επιλογές»

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι «έπρεπε να κάνουν πολύ δύσκολες επιλογές για το τι αγοράζουν, τι χρειάζονται για τη… ζωή τους».

«Θέλουμε να επαναφέρουμε… τον πληθωρισμό στο σημείο που πρέπει να είναι, και τότε μπορούμε προφανώς να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο… τα επιτόκια θα πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα». 

«Είναι δύσκολο και… καταλαβαίνω πολύ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι – δυστυχώς όμως πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

«Και αυτό που θα πω είναι, αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αν συνεχιστεί, χειροτερεύει, χειροτερεύει πραγματικά και θα πρέπει να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News