Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Google: Πως εμπλέκεται σε σκάνδαλο της PwC στην Αυστραλία

Google: Πως εμπλέκεται σε σκάνδαλο της PwC στην Αυστραλία

Η PwC Αυστραλίας παρείχε στην Google εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία θέσπισης ενός νέου φορολογικού νόμου της αυστραλιανής κυβέρνησης, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

Η PwC βρίσκεται υπό έρευνα επειδή ένας πρώην εταίρος, ο Πίτερ Κόλινς, ο οποίος συμβούλευε την αυστραλιανή κυβέρνηση σχετικά με τους νόμους κατά της φοροαποφυγής, μοιράστηκε εμπιστευτικά σχέδια με συναδέλφους.

Τον Αύγουστο του 2015, συνάδελφος του Κόλινς έστειλε email σε υπάλληλο της Google για να επιβεβαιώσει την πιθανή ημερομηνία θέσπισης του νόμου κατά της φοροαποφυγής, ανέφερε μια από τις πηγές. 

Ενώ η ημερομηνία θέσπισης του νόμου την 1η Ιανουαρίου 2016 είχε ανακοινωθεί στα έγγραφα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης τον Μάιο του 2015, η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αυτήν την ημερομηνία προήλθε από εμπιστευτικές κρατικές ενημερώσεις, είπε η πηγή.

Εκείνη την εποχή, αρκετοί οργανισμοί είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την προγραμματισμένη εφαρμογή του νόμου.

Ο πρώην συνεργάτης δεν είπε στην Google ότι οι πληροφορίες ήταν εμπιστευτικές, είπε η πηγή.

Η PwC δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια κανένα πελάτη σε σχέση με το σκάνδαλο, το οποίο πυροδοτήθηκε από την παραβίαση συμφωνιών εμπιστευτικότητας από τον Κόλινς που υπογράφηκαν με την κυβέρνηση μεταξύ 2013 και 2018.

Το Reuters πάντως δεν μπόρεσε να διαπιστώσει εάν η Google ήταν πελάτης της PwC Αυστραλίας εκείνη την εποχή και αν χρησιμοποίησε τις πληροφορίες με οποιονδήποτε τρόπο.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News