Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 16:57
BUSINESS & FINANCE

Συνταξιούχοι: Ειδική φορο-κλίμακα αντί για «ψαλίδι» στη σύνταξη όσων εργάζονται

Συνταξιούχοι: Ειδική φορο-κλίμακα αντί για «ψαλίδι» στη σύνταξη όσων εργάζονται

Τον τρόπο με τον οποίο θα καταστήσει δικαιότερο τον μηχανισμό περικοπής της σύνταξης για όσους εξακολουθούν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότηση αναζητούν στην κυβέρνηση και φαίνεται ότι καταλήγουν στη λύση της φορολογίας.

Το σενάριο, προβλέπει ότι ο συνταξιούχος που θα εργάζεται και μετά την συνταξιοδότησή του θα πάψει να έχει την περικοπή του 30% στη σύνταξή του. Όταν όμως θα υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση, εκτός από τον φόρο εισοδήματος που προβλέπει σήμερα η φορολογική νομοθεσία -και ο οποίος προκύπτει με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων- θα υφίσταται και μια έκτακτη εισφορά η οποία θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα.

Σε αυτή την κλίμακα θα υπάγονται τα εισοδήματα από την επαγγελματική δραστηριότητα (είτε πρόκειται για ελεύθερο επάγγελμα είτε πρόκειται για μισθό) μετά την συνταξιοδότηση. Οι συντελεστές θα διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα από την επαγγελματική δραστηριότητα.

Όσοι κάνουν μερικά μεροκάματα τον μήνα θα έχουν από μηδενική έως πολύ μικρή επιβάρυνση ενώ ο ανώτατος συντελεστής δεν θα ξεπεράσει το 30%.

Με αυτή τη λύση, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί το κίνητρο της φοροδιαφυγής στους συνταξιούχους που εξακολουθούν και εργάζονται. Σήμερα, ο συνταξιούχος έχει κάθε λόγο να ζητήσει «μαύρα» προκειμένου να αποφύγει την περικοπή της σύνταξής του κατά 30%. Με το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι το κίνητρο για αναζήτηση «μαύρων» αποδοχών δεν θα είναι τόσο ισχυρό. Έτσι, και το δημόσιο, δεν θα έχει απώλεια εσόδων.

Μπορεί να αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη επειδή θα καταργηθεί το «κούρεμα» του 30%, ωστόσο εκτιμάται ότι θα γίνει πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των συνταξιούχων που θα πληρώνουν αυτή την νέου τύπου φορολογική εισφορά. 

Διαβάστε επίσης: 

Η μείωση του πέναλτι και δύο επιπλέον ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους

Θα ξεπεράσουν τις 200.000 οι νέοι συνταξιούχοι το 2023

Oι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη νέα τετραετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News