BUSINESS & FINANCE

Έκρηξη νέων εμπορικών μισθώσεων – Μεγάλη ζήτηση για γραφεία, καταστήματα

Έκρηξη νέων εμπορικών μισθώσεων – Μεγάλη ζήτηση για γραφεία, καταστήματα

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των νέων μισθώσεων επαγγελματικών χώρων, γραφείων και καταστημάτων, από επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες, τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Σύμφωνα με έρευνα για την πορεία της αγοράς γραφείων κατά το πρώτο τρίμηνο, από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius (εκπρόσωπο στην ελληνική αγορά της Cushman & Wakefield), παρατηρείται εκτίναξη των νέων συμφωνιών μίσθωσης ακινήτων, καθώς αυτές αφορούσαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. Πρόκειται για μέγεθος που υπερβαίνει κατά 50% τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, δείγμα της μεγάλης δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό κενών γραφείων στην Αττική, έχει πλέον υποχωρήσει σε μόλις 6,24%, από 7,45% πριν από μερικούς μήνες. Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, φαίνεται ότι προς το παρόν έχουν σταθεροποιηθεί, πέριξ των 25-28 ευρώ/τ.μ. για «πράσινα» κτίρια γραφείων στον βόρειο άξονα της Λ. Κηφισίας, χωρίς ασφαλώς να αποκλείονται και ακόμα υψηλότερες μισθώσεις, αν και αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Αντίστοιχα, στον τομέα των εμπορικών καταστημάτων, με βάση τα στοιχεία της Proprius, στις δημοφιλέστερες εμπορικές «πιάτσες», κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση των νέων μισθώσεων κατά 40% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν πάνω από 60 νέες συμφωνίες κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν ακίνητα στην Αττική, με συνολική επιφάνεια 20.000 τ.μ.

Πρόκειται για ένα θετικό «μήνυμα» για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και της ιδιωτικής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται πως η επιχειρηματικότητα κινείται σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι «αφίξεις» νέων ομίλων από το εξωτερικό (π.χ. η αλυσίδα Pepco, η Ecco από τη Δανία και ο όμιλος Holland & Barrett), όσο και η άνοδος του αριθμού των νέων επιχειρήσεων συνολικά.

Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 παρατηρείται αύξηση των νέων συστάσεων επιχειρήσεων κατά 18.286 (καθαρό ισοζύγιο συστάσεων και διαγραφών), καθώς έχουν δημιουργηθεί 23.839 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν 5.553. Το 2022 (περίοδος Ιανουαρίου – Μαΐου), το αντίστοιχο νούμερο ανήλθε σε 15.229 και το 2021 σε 14.607. Στον αντίποδα, π.χ. το 2016 είχε σημειωθεί μείωση κατά 1.401, καθώς οι διαγραφές ήταν περισσότερες από τις νέες συστάσεις. Σύμφωνα με την Proprius, στο σύνολο του 2022 είχαν πραγματοποιηθεί συμφωνίες μίσθωσης γραφείων επιφάνειας 110.000 τ.μ., μια αύξηση της τάξεως του 25% έναντι του 2021. Πάνω από το 50% των συμφωνιών αυτών αφορούσαν τη στέγαση νέων επιχειρήσεων και εταιρείες που αναζητούν περισσότερο χώρο. Ασφαλώς, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά και την επιθυμία των εταιρειών να μετακινηθούν σε πιο σύγχρονα γραφεία, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, στοιχείο σημαντικό, ιδίως για τους πολυεθνικούς ομίλους, στο πλαίσιο της πολιτικής ESG που εφαρμόζουν. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο και παρά την άνοδο της υβριδικής εργασίας, υψηλή ζήτηση έχουν χώροι γραφείων που έχουν ευελιξία στην τελική διαμόρφωσή τους (ανάλογα δηλαδή με το πόσες θέσεις εργασίας χρειάζεται η επιχείρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα) και συμβάλλουν στην ευεξία των εργαζομένων. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα «θέλω» των εταιρειών, καθώς η διατήρηση του προσωπικού τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή εποχή.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, μόλις το 20% των συμφωνιών αφορούσε τη μετακίνηση σε γραφεία της κατηγορίας Α+, δηλαδή με υψηλή ενεργειακή απόδοση και έμφαση στον σχεδιασμό για τους εργαζομένους. Είναι όμως σημαντικό και το ότι το υπόλοιπο 80% αφορούσε τις κατηγορίες Α- και Β, δηλαδή σχετικά νέα σε ηλικία ακίνητα, ή κτίρια που έχουν υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δρομολογούνται σήμερα σχεδόν 300.000 τ.μ. νέων αναπτύξεων κτιρίων γραφείων. Το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στα νότια προάστια, καθώς μόνο στο ακίνητο του Ελληνικού, σχεδιάζονται τουλάχιστον 150.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων.

Μεταξύ των σημαντικών μισθώσεων των προηγούμενων μηνών περιλαμβάνονται η συμφωνία της ΑΑ?Ε να μετακινηθεί στο κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το εμπορικό κέντρο Athens Heart. Η ιδιοκτήτρια Premia Properties έχει ξεκινήσει τις εργασίες για τη μετατροπή του κτιρίου των 25.000 τ.μ., σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων.

Σημαντικές μισθώσεις γραφειακών χώρων, αλλά και καταστημάτων, γίνονται και στον Πύργο Πειραιά, που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του προς το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων, χώρους γραφείων που δυνητικά μπορούν να φτάσουν έως και τα 9.300 τ.μ. έχει συμφωνήσει να μισθώσει η εταιρεία Dialectica, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστή η μίσθωση 5.850 τ.μ. από τον όμιλο Inditex (Zara και Zara Home). Επιπλέον 1.000 τ.μ. αναμένεται να μισθώσει και η βρετανική αλυσίδα JD Sports Fashion.

Διαβάστε επίσης: 

Σε άνοδο η ζήτηση για μισθώσεις καταστημάτων – Ποια brands επεκτείνοντα

Στα σκαριά τα πρώτα εμπορικά κέντρα νέας γενιάς

Βουτιά στις πωλήσεις ακινήτων – Ανεβαίνουν οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News