Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Στα ύψη η αγορά καφέ: Η ποικιλία robusta και ο φόβος του El Nino

Η τιμή της ποικιλίας robusta εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 15 χρόνων

Στα ύψη η αγορά καφέ: Η ποικιλία robusta και ο φόβος του El Nino

Ολοένα πιο ακριβή συνήθεια καθίσταται η κατανάλωση καφές, καθώς η τιμή της ποικιλίας robusta -από την οποία φτιάχνονται κυρίως οι στιγμιαίοι και πιο φτηνοί καφέδες- εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008.   

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο αναρριχήθηκε στην τιμή των 2,790 δολαρίων τον τόνο, η υψηλότερη τιμή από την έναρξη των συμβολαίων 15 χρόνια πριν. 

Αιτία είναι η επιβεβαίωση από το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ της επιστροφής του φαινομένου El Nino που οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι τουλάχιστον μέτρια και πιθανώς ισχυρή. Το καιρικό φαινόμενο συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας robusta, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Στα ύψη η αγορά καφέ: Η ποικιλία robusta και ο φόβος του El Nino-1

Οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση τουλάχιστον 50% από την έναρξη της χρονιάς καθώς οι προμήθειες των κόκκων —που χρησιμοποιούνται σε στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο— δεν ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση.

Το αυξημένο κόστος ζωής ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica. 

Καθώς οι παρασκευαστές χαρμανιών καφέ αυξάνουν την ποσότητα της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιούν, οι καλλιεργητές προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς παραγωγής. Ωστόσο, εμπόδιο καθίσταται τόσο το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων όσο και η ξηρασία. Όλα αυτά καθιστούν ελλειμματική την παγκόσμια αγορά καφέ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το 2023-24.

Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας robusta στον κόσμο, συγκέντρωσε πιθανώς τη μικρότερη σοδειά του εδώ και τέσσερα χρόνια. Η καλλιέργεια στη Βραζιλία, τη Νο. 2 χώρα-παραγωγό της ποικιλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News