Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 15:27
BUSINESS & FINANCE

Το πρόσωπο που θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική πολιτική του Ερντογάν 

Οι σύμβουλοι του Ερντογάν βολιδοσκοπούν τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να αναλάβει τα οικονομικά της χώρας - Τι ζητά από τον Ερντογάν

Το πρόσωπο που θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική πολιτική του Ερντογάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί τη δημιουργία μιας ομάδας με «διεθνή αξιοπιστία» που θα αναλάβει τα οικονομικά της χώρας. Δεδομένης της επιρροής που ασκεί σε όλα τα ζητήματα, από τα επιτόκια μέχρι τις υποδομές, ο βαθμός της αξιοπιστίας που επικαλείται παραμένει αβέβαιος καθώς αυξάνεται η πίεση της αγοράς.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να οριστεί στο τέλος της εβδομάδας μετά την επανεκλογή στην εξουσία του μακροβιότερου ηγέτης της Τουρκίας. Ο πιο σημαντικός διορισμός θα είναι ίσως αυτός του Μεχμέτ Σιμσέκ, ενός πρώην υπουργού Οικονομικών που οι σύμβουλοι του Ερντογάν βολιδοσκοπούν για να αναλάβει τα οικονομικά της χώρας.

Τι σημαίνει «περισσότερος Ερντογάν»;

Οι επενδυτές απεχθάνονται την ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν, βασική συνιστώσα της οποίας είναι η πεποίθησή του ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και η ανάπτυξη της οικονομίας. Το βασικό ερώτημα για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι αν «περισσότερος Ερντογάν σημαίνει περισσότερα από τα ίδια» ή αν η Τουρκία θα στραφεί προς πολιτικές που θα είναι πιο εναρμονισμένες με την παγκόσμια οικονομία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Η τουρκική λίρα επέκτεινε τις απώλειές της σε ιστορικά χαμηλά μετά την επικράτηση Ερντογάν στον δεύτερο γύρο εκλογών, ολοκληρώνοντας έναν θρίαμβο που δεν ανέμεναν οι δημοσκοπήσεις λίγες εβδομάδες πριν. Αποδυναμώθηκε άλλο 1% νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στις 20,31 λίρες το δολάριο. Το κύριο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση της Τουρκίας από το εξωτερικό, με τη χώρα να έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές χρέους να είναι ληξιπρόθεσμες.

Υπάρχει ακόμα η προοπτική περαιτέρω εντάσεων με τις δυτικές κυβερνήσεις, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της στον πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης για μια σειρά από ζητήματα, όπως το εμπόριο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Παρά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ερντογάν είναι απίθανο να μεταβιβάσει ευθύνες και να βελτιώσει το προσωποκεντρικό στυλ διακυβέρνησης», εκτιμά ο Άντονι Σκίνερ, επικεφαλής έρευνας στην παγκόσμια εταιρεία παροχής συμβουλών Marlow Global. «Μπορεί να διορίσει έναν ή δύο ανώτερους αξιωματούχους που αποδέχονται οι αγορές, αλλά είναι σαφές ποιος θα συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις».

Το αίτημα του Σιμσέκ

Ο 56χρονος Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, έχει ζητήσει να έχει την αυτονομία που θα του επιτρέψει να επαναφέρει τα οικονομικά της χώρας στον σωστό δρόμο, λένε πηγές του Bloomberg που ζητούν να μην κατονομαστούν. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Simsek θα συνεχίσει να συνεισφέρει στις οικονομικές πολιτικές, ασχέτως αν θα είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.  Ο Σιμσέκ, ο οποίος εντάχθηκε στο προεκλογικό άρμα του Ερντογάν νωρίτερα τον Μάιο, έχει δηλώσει ότι δεν επιδιώκει να επιστρέψει στην «ενεργό πολιτική». Πάντως, ο Ερντογάν και ο Σιμσέκ συναντήθηκαν στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg.

Η ισχύς που απαιτεί ο Σιμσέκ αφορά κυρίως τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν από τότε που ανέλαβε ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι το χάσμα εκεί μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.
Η προσέγγιση του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚ στον Σιμσκέκ κυκλοφορεί ήδη στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ανέφερε ότι ο Ερντογάν σχεδίαζε να επαναφέρει την παλιά φρουρά για να διευθύνει την οικονομία της Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς σχολιαστές της, οι πρώην υπουργοί Cevdet Yilmaz και Lutfi Elvan θα συμμετάσχουν και οι δύο στη νέα οικονομική διοίκηση υπό τον Σιμσέκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Μπορώ να το κάνω»: Ο Ερντογάν υπόσχεται πιο δυνατά «φάρμακα» για την τουρκική οικονομία

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα – Συνεχίζεται η διολίσθηση

Ερντογάν: Παραδίδει τα «κλειδιά» της οικονομίας στον άλλοτε «τσάρο» Μεχμέτ Σιμσέκ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News