Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπορώ να το κάνω»: Ο Ερντογάν υπόσχεται πιο δυνατά «φάρμακα» για την τουρκική οικονομία

«Μπορώ να το κάνω»: Ο Ερντογάν υπόσχεται πιο δυνατά «φάρμακα» για την τουρκική οικονομία

«Εάν μπορούν να το κάνουν άλλοι, μπορώ να το κάνω και εγώ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που επανεξελέγη πανηγυρικά στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών και μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της εξουσίας του, αναφερόμενος στις δύο βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του, να μειώσει τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης. 

Η τουρκική λίρα βούλιαξε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 20,06 έναντι του δολαρίου, παρότι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο άνω του 3% κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Σε άνοδο και τα CDS πενταετούς διάρκειας διαπραγματευόμενα στις 664,18 μονάδες βάσης, που σημαίνει αύξηση 20% από τις 550 μονάδες βάσης πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

«Είμαστε απαισιόδοξοι όσον αφορά στις προοπτικές της λίρας», αναφέρει ο Brendan McKenna, οικονομολόγος της Wells Fargo για τις αναδυόμενες αγορές. Ο McKenna βλέπει τη λίρα να υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 23 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου και εν συνεχεία στο 25 έως τις αρχές του επόμενου έτους. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχει απωλέσει περίπου 80% της αξίας της. 

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η λίρα θα υποχωρήσει επιπλέον 30% έως τα τέλη του έτους, στο 28 έναντι του δολαρίου. 

Το πιο πιεστικό ερώτημα για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι εάν ο Ερντογάν θα παραμείνει σταθερός στη δέσμευσή του και θα διατηρήσει την ίδια οικονομική στρατηγική που οδήγησε στις μεγάλες εκροές ξένου κεφαλαίου. Αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να πλήττει την χώρα και ότι θα συστήσει νέα ομάδα εργασίας με «διεθνή αξιοπιστία» για να διαχειριστεί τα οικονομικά της χώρας. 

«Ενδεχομένως να διορίσει έναν ή δύο κορυφαίους αξιωματούχους που έχουν την αποδοχή των διεθνών αγορών, όμως δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιος θα ρίξει την πρώτη βολή. Γιατί ο Ερντογάν μπορεί τώρα να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει τις ανορθόδοξες και αποσπασματικές οικονομικές πολιτικές, βλέποντας ότι η μέχρι τώρα γραμμή του δεν του κόστισε την προεδρία», όπως αναφέρει στο Bloomberg ο πολιτικός αναλυτής Anthony Skinner.

Θα αυξηθούν τα επιτόκια;

Οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτη την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσο προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία που καθοδηγούνται από τον Ερντογάν επιμένουν στο υπερβολικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Από πέρυσι, όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85%, έχουν μειώσει τα επιτόκια κατά 550 μονάδες βάσης, με τις τιμές καταναλωτή ωστόσο να παραμένουν πάνω από το 40%. 

Η Τουρκία περιόρισε τις αγορές ξένου συναλλάγματος από τις τράπεζες, ενώ η κεντρική τράπεζα παρενέβη πολλές φορές στην αγορά για να ανακόψει την πτώση της λίρας. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι τώρα κατά πολύ υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, το 8,5%. Αυτό όμως δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με οικονομολόγους. 

Ο Ercan Erguzel της Barclays εκτιμά ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ανεξαρτήτως της νίκης Ερντογάν, προβλέποντας ότι το βασικό επιτόκιο θα αγγίξει το 36% έως το τέλος του έτους. 

Οι ανησυχίες δε, εντείνονται ολοένα και περισσότερο καθώς η Τουρκία έχει «κάψει» αποθέματα ύψους 24 δισ. δολαρίων σε δολάριο από τα τέλη του 2022 σε μία προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα και να χρηματοδοτήσει το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκεται κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να καταφύγει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο αριθμό άλλων εργαλείων προκειμένου να κρατήσει την οικονομία σε σταθερή τροχιά. 

Ανατολή και Δύση

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, άλλα πέντε χρόνια του Ερντογάν είναι πιθανό να δουν την Τουρκία – σημείο αναφοράς για τους μετανάστες που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Ασία – να συνεχίζει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της στην Ανατολή εναντίον της Δύσης σε έναν αγώνα εξουσίας για τα πάντα, από το εμπόριο μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού εξασφάλισε άλλη μια παράταση πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά κατέστησε επίσης σαφές πού βρίσκονται οι φίλοι του, αναφερόμενος στους ηγέτες στο Αζερμπαϊτζάν – έναν παραδοσιακό σύμμαχο – το Ουζμπεκιστάν και τη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να προωθήσει την ειρήνη στην Ουκρανία, αν και θα συνεχίσει να απέχει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επειδή η Άγκυρα πιστεύει ότι είναι αντιπαραγωγικές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. 

Ο Ερντογάν θα συμφωνούσε επίσης να επικυρώσει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα εξετάσει την εφαρμογή από τη Στοκχόλμη της νέας νομοθεσίας για την τρομοκρατία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, ο Ερντογάν μπορεί να χρειαστεί να ισορροπήσει τη σκληρότερη προσέγγισή του απέναντι στη Σουηδία για να λάβει την υποστήριξη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και FT

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πέφτει η λίρα μετά τις εκλογές – Βουτιά 29% βλέπει η Morgan Stanley

Capital Economics: Η νίκη Ερντογάν φέρνει κρίση στις αγορές της Τουρκίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News