Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 10:26
ΒUSINESS & FINANCE

CNBC: Συμβουλές για να αποφύγετε τα λάθη στη διαχείριση των χρημάτων σας

CNBC: Συμβουλές για να αποφύγετε τα λάθη στη διαχείριση των χρημάτων σας

Το να κάνει κάποιος λάθη στη διαχείριση των χρημάτων του μπορεί να είναι τρομακτικό και να φαίνεται καταστροφικό. Ορισμένα από αυτά μπορούν πράγματι να αλλάξουν το μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνουν λάθη, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Και υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθούν, σχεδόν στο σύνολό τους. 

Η έλλειψη προγραμματισμού και η έλλειψη συγκεκριμένων στόχων είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα λάθη, λένε οι ειδικοί.

«Η έρευνα μάς λέει ότι όσοι βάζουν ξεκάθαρους στόχους για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους είναι πιο πιθανό να τους τηρήσουν», δήλωσε ο James McManus, επικεφαλής επενδύσεων στην ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρισης Nutmeg.

«Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε τις συνεισφορές σας ή να απαλλαγείτε από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς, εάν το νέο σπίτι, το ταξίδι των ονείρων σας ή η εμπειρία ζωής που θέλετε να δοκιμάσετε είναι ξεκάθαρα στο μυαλό σας», τόνισε.

Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε μακροπρόθεσμα, κάτι που είναι άκρως σημαντικό, δήλωσε η Emma-Lou Montgomery, αναπληρώτρια διευθύντρια για προσωπικές επενδύσεις στη Fidelity International.

«Πολλά από τα πιο κοινά οικονομικά λάθη – το να θέλουμε να επιτύχουμε κάτι εδώ και τώρα, να προσπαθούμε να “χρονολογήσουμε την αγορά” και να αντιδράσουμε απότομα σε όποιο κλυδωνισμό της αγοράς – μπορούν να αποφευχθούν με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», αναφέρει η Montgomery. 

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος όταν πρόκειται για επενδύσεις είναι η προσέγγιση «όλα ή τίποτα», συνεχίζει, εξηγώντας ότι ακόμη και μικρές επενδύσεις και βασικές γνώσεις μπορεί να είναι αρκετές για να συμβάλουν στην αύξηση του πλούτου. 

Ωστόσο, πολλά κοινά λάθη σχετίζονται με την απώλεια ή τη δαπάνη χρημάτων και όχι στον τρόπο με τον οποίο αντλούνται τα χρήματα.

Για παράδειγμα, η εξόφληση του χρέους, όπως το ενοίκιο και οι λογαριασμοί, θα πρέπει να έχει προτεραιότητα – αν δεν το κάνετε αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει ο Myron Jobson, ανώτερος αναλυτής προσωπικών οικονομικών στο interactive investor.

«Η διατήρηση μετρητών παρέχει ηρεμία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτά είναι τα χρήματα που θα σας καλύψουν εάν το αυτοκίνητο χαλάσει ή χάσετε τη δουλειά σας», σημειώνει.

Σχέδιο για συνταξιοδότηση

Πολλά από αυτά τα λάθη μπορεί να έχουν μόνο βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα που συχνά παραβλέπεται και το οποίο θα μπορούσε να σας ακολουθεί για μεγάλο μέρος της ζωής σας: ο κακός προγραμματισμός της συνταξιοδότησης.

«Όταν είσαι νέος, η συνταξιοδότησή σου φαίνεται σαν κάτι πολύ μακρινό και αντιμετωπίζοντας διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις, αυτό είναι συχνά κάτι που σκεφτόμαστε να το αναβάλουμε μέχρι να γεράσουμε», λέει ο McManus της Nutmeg.

Όμως, στο τέλος σχεδόν όλοι συνταξιοδοτούνται. «Σε όποια ηλικία κι αν συμβεί, θα χρειαστεί να έχετε φτιάξει τις κατάλληλες συνθήκες, οπότε αν αγνοήσετε τη σύνταξή σας, θα προσθέσετε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα», προσθέτει.

Επομένως, η εξέταση διάφορων επιλογών, όπως τα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία συχνά βλέπουν τους εργοδότες να συνεισφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό από τους εργαζομένους και να ξοδεύετε σχετικά μικρά χρηματικά ποσά για τη σύνταξή σας όταν είστε νέοι, μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού όταν τελικά συνταξιοδοτηθείτε, λένε οι ειδικοί.

Το να το κάνετε αυτό με συνέπεια και να βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε περισσότερα χρήματα καθώς αυξάνεται το εισόδημά σας είναι ζωτικής σημασίας, σημειώνει η Montgomery.

«Μην επικρίνετε υπερβολικά τον εαυτό σας»

Το να κάνετε κάποιο λάθος με τα χρήματά σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υπερβολικά άσχημα – αλλά είναι πολύ φυσιολογικό, λένε οι ειδικοί.

«Τα λάθη συμβαίνουν – και με τα περισσότερα από αυτά το κλειδί είναι να μάθεις και να αποφύγεις να τα επαναλαμβάνεις. Είτε πρόκειται για μεγάλες δαπάνες είτε ξεχνάτε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα, μην επικρίνετε τον εαυτό σας πάρα πολύ», λέει η Montgomery.

Τα λάθη μπορούν συχνά να διορθωθούν και δεν είναι το τέλος του κόσμου, λένε οι ειδικοί.

«Το θέμα είναι να αναλάβεις την ευθύνη για τη δική σου οικονομική θέση». Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας μέσω προγράμματος στον υπολογιστή ή μέσω εργαλείων προϋπολογισμού τρίτων, συμβουλεύει ο Jobson.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

CNBC: Αυτά που ήθελα να ξέρω για τα χρήματα, αλλά δεν έμαθα ποτέ

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News