BUSINESS & FINANCE

Τα επόμενα ραντεβού της οικονομίας – Τα κρίσιμα μέτωπα έως τις κάλπες

Τα επόμενα ραντεβού της οικονομίας – Τα κρίσιμα μέτωπα έως τις κάλπες

Μπορεί στις 25 Ιουνίου να στήνεται η δεύτερη κάλπη, παρόλα αυτά, σημαντικά γεγονότα αναμένονται για την οικονομία μέχρι τότε. Ανακοινώσεις που αφορούν τον ρυθμό ανάπτυξης, την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch αλλά και τον πληθωρισμό είναι μέσα στο ημερολόγιο της οικονομίας.

Στις 7 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να  ανακοινώσει τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για την πορεία της οικονομίας όπου θα φανεί και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας για φέτος. Οι αρχικές εκτιμήσεις για φέτος έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8%, παρόλα αυτά ο πήχης ανέβηκε στο 2,3% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμα πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις από την Κομισιόν που βλέπει ανάπτυξη 2,5%  για το 2023. 

Μετά από 2 ημέρες, στις 9 Ιουνίου, αναμένεται και η αξιολόγηση από τη Fitch. Το ελληνικό αξιόχρεο μετά από 12 αναβαθμίσεις βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τη πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Παρόλα αυτά, ο οίκος Fitch δεν αναμένεται να μας εκπλήξει θετικά  καθώς  σύμφωνα με αναλυτές δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αφού η  χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογών. Η ελληνική οικονομία  θα πρέπει να κρατήσει  λίγο ακόμη την ανάσα της για το μακροβούτι προς τη επενδυτική βαθμίδα που πλέον τοποθετείται   στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Την ίδια ημέρα, ανακοινώσεις θα υπάρξουν από την ΕΛΣΤΑΤ και για το ύψος του πληθωρισμού του Μαΐου. Ο πληθωρισμός για το μήνα Απρίλιο έπεσε στο 3% πολύ μακριά από το 10% και 12% της προηγούμενης χρονιάς, με την Ελλάδα να καταγράφει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 4,5%. 

Τα επόμενα σημαντικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας αναμένονται στα  τέλη Ιουνίου  όταν θα ανακοινωθούν   και τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την πορεία των εσόδων κατά το πρώτο μισό του έτους όπου εκεί θα φανεί ξεκάθαρα η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Η μέχρι τώρα πορεία  για το πρώτο τετράμηνου του έτους  δηλαδή μέχρι και τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού  δείχνουν  πρωτογενές πλεόνασμα  2,443 δισ. έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα τα φορολογικά έσοδα για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 17,803 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,567 δισ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικά ομόλογα: Η πτώση των αποδόσεων και οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αναβάθμιση

Reuters: Για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη βγει από το «junk»

Κομισιόν: Υψηλά πλεονάσματα, βιώσιμο το χρέος – Οι συστάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News