Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 22:11
BUSINESS & FINANCE

Πρόταση Borrell για παροχή 3,5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία μέσω του Ταμείου Στρατιωτικής Βοήθειας

Πρόταση Borrell για παροχή 3,5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία μέσω του Ταμείου Στρατιωτικής Βοήθειας

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell πρότεινε να προστεθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ταμείο που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, δήλωσαν πηγές της ΕΕ την Τετάρτη.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο Borrell ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να παράσχουν περισσότερα μετρητά για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο που έχει ήδη διαθέσει περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.

Το ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2021, σχεδιάστηκε ως ένας τρόπος για να βοηθήσει η ΕΕ τις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Όμως η Ένωση των 27 μελών αποφάσισε γρήγορα να το χρησιμοποιήσει για να πάρει όπλα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το ταμείο είναι ξεχωριστό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος σήμαινε ότι το ΕΤΠ έχει κάψει τα μετρητά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το ταμείο επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ που προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία να διεκδικήσουν πίσω μέρος του κόστους.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Borrell αποφάσισε να ζητήσει περισσότερα χρήματα, καθώς το ταμείο είχε εξαντληθεί και η υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ήθελε να είναι σίγουρη ότι είχε αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική βοήθεια για άλλες χώρες καθώς και για την Ουκρανία.

«Πρέπει να συμπληρώσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η ουσία της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης… έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Δεν επινοήθηκε από την Ουκρανία. Σχεδιάστηκε για κάθε σύγκρουση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News