Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 19:16
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Επιπλέον 11 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU και τη στήριξη της Ουκρανίας

Κομισιόν: Επιπλέον 11 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU και τη στήριξη της Ουκρανίας

Ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ σε συναλλαγή δύο δόσεων εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το ποσό που αντλήθηκε να κατευθύνεται για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοοικονομικής συνδρομής και για την ανάκαμψη της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU. Η συναλλαγή συνίσταται σε συνεχή έκδοση υφιστάμενου 7ετούς ομολόγου ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Δεκεμβρίου 2029 και σε νέο 20ετές ομόλογο ύψους 6 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Νοεμβρίου 2042.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σχετικά: «Η χρηματοδότηση από την ΕΕ αποτελεί απτή έκφραση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τα κράτη μέλη που ανακάμπτουν από την πανδημία. Με επιτυχία και παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς συγκεντρώσαμε άλλα 11 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.»

Από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω της έκδοσης του νέου 20ετούς ομολόγου, 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν ως δάνεια στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη δόση των δανείων μακροοικονομικής συνδρομής ύψους 5 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία που συμφωνήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.

Με την πράξη αυτή, η EE έχει εκδώσει συνολικά 86,6 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του NextGenerationEU μέσα στο 2022 και 157,6 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2021 που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Με την πράξη αυτή, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής συνδρομής για την Ουκρανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιπλέον του 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω δάνεια προς την Ουκρανία κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Το ποσό αυτό εντάσσεται στην έκτακτη στήριξη ύψους 19 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα η «Ομάδα Ευρώπη» για την Ουκρανία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News