BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Η Ελλάδα και τα άλλα «PIGS» έγιναν η ατμομηχανή της Ευρωζώνης

Berenberg Bank: Η Ελλάδα και τα άλλα «PIGS» έγιναν η ατμομηχανή της Ευρωζώνης

Θυμάστε την εποχή που κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον προσβλητικό όρο PIGS για τις οικονομίες της Ν. Ευρώπης; Σήμερα, οι χώρες αυτές, δηλαδή η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης, όπως διαπιστώνει η Berenberg Bank.

Τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου δείχνουν  ότι η περιφέρεια υπερ-αποδίδει, με την Πορτογαλία να εμφανίζει τριμηνιαία ανάπτυξη 1,6% και με ρυθμούς 0,5% στην Ιταλία και την Ισπανία. Αν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Ελλάδας δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, η Berenberg υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία είχε εμφανίσει μεγάλες υπερ-αποδόσεις πέρυσι, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,1%.

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από την υψηλή ανάπτυξη της περιφέρειας, η Berenberg Bank σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ισπανίας, τα καλά νέα του πρώτου τριμήνου οφείλονται κυρίως στο catch-up μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, ωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη Γαλλία, η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση έφερε την ανάπτυξη σε θετική τροχιά, στο 0,2%, παρά τις απεργίες για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Όμως η Γερμανία υπο-απέδωσε και πάλι, με το ΑΕΠ της να είναι στάσιμο, καθώς η Berenberg σημειώνει ότι η οικονομία της πληρώνει το τίμημα της μεγάλης έκθεσής της στη Ρωσία.  

Συνολικά, η Ευρωζώνη ξεπέρασε έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς να βαλτώσει ή να πέσει σε ύφεση, καθώς παρά το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το πραγματικό ΑΕΠ εμφάνισε έστω και ήπια αύξηση 0,1% σε τριμηνιαία βάση, σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος.

Berenberg Bank: Η Ελλάδα και τα άλλα «PIGS» έγιναν η ατμομηχανή της Ευρωζώνης-1

Κατόπιν τούτων, η Berenberg Bank εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης για το υπόλοιπο έτος, λόγω της διόρθωσης των επενδύσεων στις κατασκευές και των επιπτώσεων μιας ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ.  Μόλις η ύφεση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τελειώσει, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί και πάλι στις αρχές του 2024, πιο κοντά στην τάση που επικρατούσε πριν από το σοκ του Πούτιν και την εκτίναξη του φυσικού αερίου, εκτιμά η Berenberg.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος προβλέπει ότι η ισχυρή ανάπτυξη της περιφέρειας θα κάμψει τις αντιστάσεις των «περιστεριών» της ΕΚΤ, ανοίγοντας τον δρόμο για τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, των 25 μονάδων βάσης έκαστη, στις 4 Μαΐου, 15 Ιουνίου και 27 Ιουλίου, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. 

Διαβάστε επίσης: 

Moody’s: Μεταρρυθμίσεις και υπομονή το «κλειδί» για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Τι είδε στο ταξίδι της στην Αθήνα η UBS: Τα μηνύματα από το αεροδρόμιο και τις τράπεζες

Societe Generale: Βλέπει ισχυρή ανάπτυξη και γρήγορη μείωση του χρέους – Επενδυτική βαθμίδα φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News