Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 19:46
ΒUSINESS & FINANCE

Aramco: Σε συνομιλίες με Sinopec και TotalEnergies για αξιοποίηση κοιτάσματος LNG

Aramco: Σε συνομιλίες με Sinopec και TotalEnergies για αξιοποίηση κοιτάσματος LNG

Η Sinopec και η TotalEnergies είναι μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Aramco προκειμένου να επενδύσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Jafurah στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πηγές, καθώς το βασίλειο προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα άθικτα μέχρι στιγμής κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.

Ο κινεζικός και γαλλικός ενεργειακός γίγαντας βρίσκονται σε ξεχωριστές συζητήσεις με τη Saudi Aramco σχετικά με τα σχέδιά τους τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν την κατασκευή υποδομών για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Aramco προσπαθεί να αντλήσει περί τα 10 δισ.δολάρια από την αξιοποίηση αυτού του κοιτάσματος.  

Η Saudi Aramco προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από τον χώρο του μετοχικού κεφαλαίου που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους υποδομές στο κοίτασμα Jafurah αξίας άνω των 100 δισ.δολαρίων. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία έχει προσεγγίσει εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και άλλα μεγάλα funds που επενδύουν σε υποδομές που προσφέρουν μερίδια σε ενεργητικό, όπως προγράμματα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα και αποθήκευσης, αγωγούς και μονάδες υδρογόνου. 

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση. Η China Petroleum & Chemical Corp., γνωστή ως Sinopec, έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, καθοδηγούμενη από τις ευρωπαϊκές χώρες που παραδοσιακά προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες από την Ρωσία. Αυτό έχει οδηγήσει τις χώρες του Κόλπου σε ανάπτυξη φιλόδοξων σχεδίων για την επέκταση της παραγωγής τους σε φυσικό αέριο. 

Η Σαουδική Αραβία έχει ορισμένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, όμως δεν τα είχε αξιοποιήσει στο παρελθόν. Τώρα, το Jafurah αποτελεί βασικό τμήμα της στρατηγικής του Ριάντ να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του πέραν του πετρελαίου. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 200 τρισ. κυβικά πόδια σε φυσικό αέριο και η Aramco αναμένει ότι θα αρχίσει την παραγωγή το 2025, φθάντας περί τα 2 δισ. κυβικά μέτρα σε πωλήσεις έως το 2030.  

Η απόφαση για την κατασκευή τέρμιναλ σε LNG για εξαγωγές θα μπορούσε να αποτελέσει μία απόφαση ορόσημο για την Aramco. Η εταιρεία έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι η πλειονότητα του φυσικού αερίου από το Jafurah και άλλα κοιτάσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική αγορά και για την παραγωγή μπλε υδρογόνου. 

Από τότε που η Aramco κρατικοποιήθηκε πλήρως το 1980, οι περισσότερες ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία ενέργέιας του βασιλείου έχει αποκλειστεί από κάποιες κατηγορίες ενεργητικού, όπως διυλιστήρια και μονάδες πετροχημικών. Στο παρελθόν, η Aramco είχε συμμετάσχει σε κοινοπραξίες με επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων Shell και TotalEnergis για την αξιοποίηση και άντληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός των συνόρων της. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News