Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 18:06
BUSINESS & FINANCE

Louis de Guindos: H Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση

«Εχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Louis de Guindos, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Louis de Guindos: H Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση

«Εχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση. Έχουμε πάρα πολύ μικρή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Louis de Guindos, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ για το τρέχον οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, τον τραπεζικό τομέα και τις προκλήσεις που υπάρχουν, μαζί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γκίκα Χαρδούβελη για τη Δυναμική του πληθωρισμού, τη νομισματική πολιτική & χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συνέχεια ο κ. Louis de Guindos τόνισε πως «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση αλλά και ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί» ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τι εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Για παρεμφερή ανά την Ευρωζώνη εξέλιξη του εργατικού κόστους μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Σε ότι αφορά τους μισθούς είδαμε μια επιτάχυνση στις αυξήσεις. Θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 5% το 2023» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τυχόν κίνδυνο με την ρευστότητα στην Ευρώπη, ανάμεσε σε άλλα τόνισε ότι «είμαστε στη φάση στο να στοχοπροσηλωθούμε σε κάτι. Υπάρχει εξέλιξη των τιμών στα κτηματομεσιτικά, η οποία βαίνει μειούμενη. Έχουμε σημεία που μας ανησυχούν. Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, σε καλύτερη θέση από ότι πριν από 10-15 χρόνια πριν. Τα αυξανόμενα επιτόκια είναι ικανά για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μπορούμε να καθυσυχαστούμε αλλά όχι να επαναπαυθούμε». Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη στην Ευρώζώνη να δοθεί προσοχή στην εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς παρατηρείται η μείωση της ζήτησης για πιστώσεις.

Αναφορικά με την τραπεζική κρίση, σε συνέχεια των εξελίξεων με τις τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Louis de Guindos ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου ίδια. Οι ΗΠΑ είναι πολύ ιδιότυπη περίπτωση».

Ηροδότου: Χρειάζονται 16-18 μήνες για να επηρεαστεί η οικονομία από τα επιτόκια

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου επισήμανε: «Υπάρχουν προκλήσεις όπως η αύξηση των μισθών. Να αποφύγουμε συνεχείς αυξήσεις γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό». Σημείωσε, ότι το νέο «άνοιγμα» της Κίνας μπορεί μεν να επιλύει κάποια προβλήματα, μπορεί όμως επίσης να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

Έκανε λόγο για αύξηση 300 μονάδες βάσης την τελευταία περίοδο, λέγοντας: «Ήμασταν στις μείον 50 μονάδες βάσης και χρειάστηκε να καλύψουμε μεγάλο φάσμα μέχρι να καταλήξουμε εδώ».

Για την νομισματική πολιτική, σημείωσε: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τα επιτόκια, μέχρι να επηρεάσουν την οικονομία, χρειάζονται 16-18 μήνες. Ο δομικός πληθωρισμός εμμένει και θα πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό».

Για την τραπεζική κρίση, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, για το ίδιο θέμα επισήμανε πως «οι μνήμες από τις προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις δημιούργησαν εντάσεις στην τραπεζική αγορά. Υπάρχει ευμεταβλητότητα στην αγορά. Υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Παραείναι νωρίς για να δούμε ποια είναι η γνώμη των αγορών». «Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, έχουμε από τις μεγαλύτερες ρευστότητες στην ΕΕ» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 2,3% φέτος – Στο 4,5% ο πληθωρισμός

Γεραπετρίτης: Tο κράτος δεν αποτελεί φέουδο του κάθε υπουργού

Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα επανάπαυσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News