Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 17:29
BUSINESS & FINANCE

Στουρνάρας: Πώς μπορεί να καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα

Στουρνάρας: Πώς μπορεί να καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα

Ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά στην προστασία των πολιτών εντοπίζεται στην Ελλάδα έναντι των χωρών της Ε.Ε., δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος σχετική μελέτη της EIOPA.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε συγκεκριμένα πως περίπου το 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών, καθώς και ότι την περίοδο 1980-2018 1) λιγότερο από το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο, 2) λιγότερο από το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο, 3) λιγότερο από το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο

Βάσει της ίδιας μελέτης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 5 κράτη της ΕΕ με τον υψηλότερο φόρο ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα, για κάθε 100 ευρώ ασφάλιστρα που καταβάλει ο ασφαλισμένος, τα 20 ευρώ αφορούν φόρο ασφαλίστρων.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία. Αυτό θα γίνει μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Για τους λόγους αυτούς, τόνισε, είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σύμφωνα με την ομιλία του Γ. Στουρνάρα, μία τέτοια εξέλιξη θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Έτσι, είναι προφανές, δήλωσε ο ίδιος, ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ του κράτους και του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης μέσω για παράδειγμα συμπράξεων τύπου ΣΔΙΤ και συμπλήρωσε πως η σύμπραξη αυτή και τα όποια απαραίτητα κίνητρα θεσπιστούν θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα μακρόπνοο πλαίσιο πολιτικής. Επίσης, είναι απαραίτητο οι όροι αυτής της συνεργασίας να είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες και διαφανείς για τα μέλη και τους δικαιούχους, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συμπλήρωσε.

Προοπτική της ασφαλιστικής αγοράς

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και για τον ρόλο της ΤτΕ, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.  

Υποστήριξε παράλληλα πως η αντιμετώπιση των προκλήσεων συνοψίζονται στη λέξη «εμπιστοσύνη», δηλαδή την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες προστασίας τους με καινοτόμα και αποδοτικά ασφαλιστικά προϊόντα και, βέβαια, με φερέγγυο τρόπο.

Μιλώντας για την Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε πως είναι έτοιμη να συνδράμει την Πολιτεία όποτε κληθεί, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής είτε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της. «Η αναβάθμιση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης τόσο στην οικονομία όσο και την κοινωνία είναι μαραθώνιος που απαιτεί επιμονή και αντοχή», τόνισε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News