Business & Finance Σάββατο 1/04/2023, 20:42
BUSINESS & FINANCE

Gentiloni: Η ΕΕ είναι ανοιχτή στην εξέταση των ιταλικών αιτημάτων για τροποποιήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Gentiloni: Η ΕΕ είναι ανοιχτή στην εξέταση των ιταλικών αιτημάτων για τροποποιήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν πρόθυμη να επανεξετάσει τις ιταλικές προτάσεις για την προσαρμογή των όρων ορισμένων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni.

«Υπάρχουν κάποια περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε εγκρίνει αναθεωρήσεις για τρεις χώρες Λουξεμβούργο, Γερμανία, Φινλανδία, φυσικά αυτές ήταν μικρότερες αναθεωρήσεις από αυτές που θα αφορούν στην Ιταλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Cernobbio της Ιταλίας. «Όταν φτάσουν προτάσεις τροποποίησης από την Ιταλία, η Επιτροπή θα τις αναλύσει με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να τροποποιήσει τα σχέδια της χώρας για τη δαπάνη του μεγαλύτερου μέρους από τα περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ. Μέχρι στιγμής το εύρος των αλλαγών που μπορεί να επιτύχει παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η Ιταλία έχει ήδη λάβει 67 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να διαθέσει και να δαπανήσει τα χρήματα τόσο γρήγορα όσο έχει προγραμματιστεί, με τις διαδικασίες έγκρισης να καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Raffaele Fitto δήλωσε ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα ολοκληρώσει ορισμένα από τα έργα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2026 που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

«Παρά τις κρίσεις που περάσαμε, είχαμε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, οπότε το αντίδοτο στον κίνδυνο της στασιμότητας και η συνταγή για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης είναι το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο Gentiloni το Σάββατο στο εργαστήριο Ambrosetti στη λίμνη Κόμο.

Μιλώντας χωριστά, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti δήλωσε ότι «η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα». Αναγνώρισε ότι η δημόσια διοίκηση της Ιταλίας δεν ήταν προετοιμασμένη για το πρόσθετο διοικητικό βάρος που συνεπάγεται ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους.    

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News