Business & Finance Κυριακή 11/12/2022, 19:24
BUSINESS & FINANCE

Τζεντιλόνι: Σε καλό δρόμο η Ιταλία για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων

Τζεντιλόνι: Σε καλό δρόμο η Ιταλία για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων

Η Ιταλία τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση σχεδόν 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Κυριακή ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι πρέπει να επιτύχει άλλους 25 στόχους μέχρι το τέλος του έτους για να λάβει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μετά την πανδημία (PNRR).

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον Οκτώβριο, θα μείνει πίσω στις δεσμεύσεις της και ότι η Ιταλία θα μπορούσε τελικά να χάσει μέρος της επένδυσης.

«Όσον αφορά το PNRR, θα έλεγα ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις», δήλωσε ο Gentiloni στην τηλεόραση Rai 3.

«Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε ο Gentiloni, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους για την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ να αναθεωρήσουν ορισμένες από τις λεπτομέρειες των επενδυτικών σχεδίων τους, αλλά τις προειδοποίησε να μην χρησιμοποιήσουν τον πληθωρισμό ως δικαιολογία για να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα ή να υπαναχωρήσουν στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ανέφερε το παράδειγμα των στόχων για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών στην Ιταλία ως έναν τομέα όπου η ΕΕ θα μπορούσε να επιδείξει κάποια ευελιξία.

Τόνισε ότι η χρηματοδότηση ήταν μια εφάπαξ ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της Ιταλίας και δεν θα πρέπει να θεωρείται πονοκέφαλος λόγω χρονοδιαγραμμάτων ή στόχων.

«Ας το δούμε ως αυτό που είναι, μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Ο τίτλος είναι ότι η Ιταλία έχει την ευκαιρία μετά από 20 χρόνια πολύ χαμηλής ανάπτυξης για έναν ανασχηματισμό», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News