Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 16:15
BUSINESS & FINANCE

Το σχέδιο πέντε σημείων για τη διάσωση των θέσεων εργασίας

φωτ. Shutterstock

Σε πέντε διαφορετικούς τομείς επικεντρώνεται η κυβέρνηση για να σώσει θέσεις εργασίας. Οι μισές εστιάζουν στη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για να αποφευχθούν οι απολύσεις, και οι υπόλοιπες για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μείωση ασφαλιστικών εισφορών για όλους, με επιδοτήσεις ακόμη και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος αλλά και με άμεσες ενισχύσεις -επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση δαπανών κλπ- με αντάλλαγμα τη μείωση των θέσεων εργασίας, μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ακόμη και τριών δις. ευρώ προκειμένου να συγκρατηθεί ή και να μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

1.       Η χρονιά ξεκινάει για τους εργοδότες με μείωση του εργοδοτικού κόστους. Ο εργαζόμενος έχει συνειδητοποιήσει ότι από τον συνδυασμό μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης προκύπτει αύξηση των καθαρών αποδοχών του. Και ο εργοδότης όμως θα συνειδητοποιήσει από το τέλος Ιανουαρίου -ή όποτε κληθεί να καταβάλλει μια πλήρη μισθοδοσία δεδομένου ότι η περίοδος των αναστολών θα συνεχιστεί- θα πληρώνει λιγότερα για την κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

·         Για μεικτό μισθό 1000 ευρώ ο εργοδότης ωφελείται κατά 324 ευρώ τον χρόνο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

·         Για μεικτό μισθό 1800 ευρώ, το όφελος φτάνει στα 576 ευρώ ενώ για

·         Τα στελέχη που εισπράττουν μεγάλους μισθούς το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο: 3000 ευρώ μεικτός μισθός οδηγεί σε εξοικονόμηση 972 ευρώ για το εργοδότη ενώ στα 4000 ευρώ το όφελος φτάνει στα 1296 ευρώ.

2.       Και η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αλλά και η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχουν ρήτρα μη απολύσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου με «αντάλλαγμα» την χρηματοδότηση η οποία είναι επιστρεπτέα σε ποσοστό μόλις 50%. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πακέτο ενίσχυσης μαμούθ το οποίο φτάνει αθροιστικά στα 3,7 δις. ευρώ (σ.σ 2,2 δις. ευρώ στην πρώτη φάση και 1,5 δις. ευρώ στην δεύτερη φάση) αποδεικνύεται δύσκολο για τους εργοδότες να γυρίσουν την πλάτη Ήδη εκτιμάται ότι από την 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει δέσμευση μη απολύσεων για περισσότερους από 780.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα «ανανεωθεί» με τις αιτήσεις της 5ης φάσης.

3.       Έρχεται το νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων για την κάλυψη των παγίων δαπανών τους μέσα στο 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα προγράμματα στήριξης. Π.χ Το 60% του ενοικίου που κλήθηκε να καταβάλλει μια επιχείρηση η οποία όμως είχε μεγάλη μείωση εσόδων άνω του 30%, οι λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου, οι δόσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κλπ, θα μπουν σε ένα καλάθι και αν προκύψει ότι δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από άλλα μέτρα στήριξης όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν τη διαφορά. Και σε αυτό το πρόγραμμα -το οποίο θα υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αναμένεται να μπει ρήτρα μη απολύσεων καθώς ο βασικός στόχος θα είναι η διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

4.       Το τέταρτο εργαλείο έχει να κάνει με την υλοποίηση αλλά και την πιθανή επέκταση μέσα στο 2021 των προγραμμάτων επιδότησης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων (καλύπτεται το 100% του μη μισθολογικού κόστους) εξακολουθεί να είναι ενεργό από τον περασμένο Οκτώβριο και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων. Εν μέσω καραντίνας είναι λογικό να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, με την σταδιακή απενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η επέκταση του προγράμματος θεωρείται πολύ πιθανή. Με την υφιστάμενη μορφή του, το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση για 6 μήνες του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Επειδή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κυβερνητική προτεραιότητα, το να γίνει το 6μηνο  9μηνο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

5.    Οι στοχευμένες δράσεις από τον ΟΑΕΔ είναι επίσης ένα εργαλειο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ακόμη και μέσα στην κρίση που προκαλεί η πανδημία. Χθες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι συνολικά 12.700 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 μέσω των επτά προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας αύξηση κατά:

·         55% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020

·         205% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019 και

·         213% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018.

 

Ο ΟΑΕΔ υλοποιεί τα παρακάτω 7 ανοικτά προγράμματα με συνολικά 38.600 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών: 

1. Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας με 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

2. Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών με 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

3. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών με 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

4. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών με 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

5. Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών με 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

6. Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετών με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7. Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες με 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News