Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 22:12
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πόσο «τρώει» από αμοιβές, κόστος εργασίας η πανδημία

Πόσο «τρώει» από αμοιβές, κόστος εργασίας η πανδημία

Αισθητά μειωμένο προβλέπεται να είναι το 2020 το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, καθώς τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και οι γενικότερες οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού ασκούν αρνητική επίδραση στην απασχόληση και στις μέσες αμοιβές. Τις πιέσεις στην αγορά εργασίας έχουν συγκρατήσει σε έναν βαθμό τα μέτρα στήριξης, που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, όπως η αναστολή των συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τα οποία έχουν αποτρέψει έως τώρα τις απολύσεις. 

Το 2019 το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας είχε αυξηθεί κατά 5,2% (βάσει των τριμηνιαίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ), αντανακλώντας αύξηση 7,6% στον επιχειρηματικό τομέα και 0,9% στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, καθώς η παραγωγικότητα αναμένεται επίσης να εμφανίσει μείωση το 2020, που όμως θα είναι μικρότερη από την υποχώρηση των μέσων αμοιβών, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί και αυτό. Συγκεκριμένα βλέπει πτώση 6,9%. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένο κατά 1,6%, ύστερα από αύξηση 1,3% το 2019 και 1,1% το 2018. 

Πόσο «τρώει» από αμοιβές, κόστος εργασίας η πανδημία-1

To 2020 η εξέλιξη των αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα έχει επηρεαστεί εν μέρει από την πλήρη ή μερική διακοπή της δραστηριότητας πολλών κλάδων, τη χορήγηση αποζημίωσης (800 και 534 ευρώ) στους θιγόμενους μισθωτούς και στη συνέχεια την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τι έγινε το πρώτο 5μηνο

Βάσει του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στον επιχειρηματικό τομέα το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 υπεγράφησαν 68 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούσαν 39.028 μισθωτούς. Από αυτές, 14 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, τρεις προβλέπουν μείωση, ενώ με βάση τις υπόλοιπες οι αποδοχές παραμένουν αμετάβλητες. Επίσης, συγκρατημένες αυξήσεις προβλέπουν και ορισμένες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η δαπάνη για αμοιβές αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,7% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News