Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 22:07
BUSINESS & FINANCE

Τσαντ: Κρατικοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία που πούλησε η ExxonMobil στη Savannah Energy

Τσαντ: Κρατικοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία που πούλησε η ExxonMobil στη Savannah Energy

Το κοινοβούλιο του Τσαντ ενέκρινε την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των δικαιωμάτων πετρελαίου που απέκτησε πέρυσι η Savannah Energy από τη θυγατρική της ExxonMobil, Esso Exploration and Production Chad.

Τον Δεκέμβριο, η ExxonMobil ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στο Τσαντ και το Καμερούν στην παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου με επίκεντρο την Αφρική Savannah Energy σε μια συμφωνία ύψους 407 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η κυβέρνηση του Τσαντ αμφισβήτησε τη συμφωνία.

Από τους 175 παρόντες νομοθέτες, οι 172 υποστήριξαν το νόμο για την κρατικοοποίηση των περιουσιακών στοιχείων – μια κίνηση που η Savannah δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσβάλει.

«Η Savannah και η Esso – ExxonMobil προέβησαν σε ενέργειες που συνιστούν σοβαρές και άμεσες απειλές για τη δημόσια τάξη στο Τσαντ, καθώς και για όλους τους παράγοντες αυτού του οικονομικού τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Djerassem Le Bemadjiel.

Το υπουργείο Ενέργειας και Υδρογονανθράκων του Τσαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα θα κρατικοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των αδειών υδρογονανθράκων και των αδειών έρευνας και παραγωγής που ανήκαν στη θυγατρική της Exxon Mobil.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News