Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 19:29
BUSINESS & FINANCE

Κατασκευή μονάδας LNG στη Μοζαμβίκη παραγωγής 18 εκατ. τόνων ετησίως εξετάζει η Exxon

Κατασκευή μονάδας LNG στη Μοζαμβίκη παραγωγής 18 εκατ. τόνων ετησίως εξετάζει η Exxon

Το ενδεχόμενο να επαναφέρει ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη δυναμικότητα από αυτό που έθεσε στο συρτάρι, εν μέρει λόγω μιας εξέγερσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, εξετάζει η Exxon Mobil Corp.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα O Pais της Μοζαμβίκης, ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει έως και περίπου 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Τα προηγούμενα σχέδια προέβλεπαν ένα έργο 15,2 εκατομμυρίων τόνων.

Η ανακοίνωση της Exxon έρχεται αφού η TotalEnergies SE δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επανεκκινήσει τη δική της επιχείρηση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης. Τα έργα σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια μετά από μια επίθεση στην πόλη Πάλμα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, μία ομάδα τοπικών και ξένων στρατευμάτων έχει σημειώσει πρόοδο στον περιορισμό της βίας που άφησε πίσω της περισσότερους από 4.600 νεκρούς.

Τα έργα LNG προσφέρουν μια οικονομική σανίδα σωτηρίας για την φτωχή Μοζαμβίκη, με πιθανές επενδύσεις που υπερβαίνουν την συνολική ετήσια παραγωγή του χώρας της νότιας Αφρικής. Η κυβέρνηση υπολογίζει επίσης στα έσοδα από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωομολόγου ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η Exxon συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni SpA, η οποία τον Νοέμβριο εξήγαγε την πρώτη παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Μοζαμβίκης από πλωτό σκάφος στα ανοικτά της θάλασσας. Η μονάδα αυτή έχει ετήσια δυναμικότητα 3,4 εκατ. τόνων. 

Το πολύ μεγαλύτερο χερσαίο έργο θα περιλαμβάνει μονάδες 1,5 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η προθεσμία για την υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος λήγει στο τέλος του μήνα.

«Το Modular είναι ελκυστικό, και ενδεχομένως η καλύτερη λύση στη Μοζαμβίκη, από την άποψη ότι προσφέρει την ευκαιρία να κατασκευαστεί σε κλίμακα, ενώ παράλληλα μετριάζει ορισμένους από τους κινδύνους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατασκευής», δήλωσε ο Alex Munton, διευθυντής της παγκόσμιας υπηρεσίας φυσικού αερίου στην Rapidan Energy Group.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο φως για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Το μήνυμα της Exxon προς την Ευρώπη: Μην παίζετε με τις πετρελαϊκές

Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News