Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 06:00 ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΚΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πώς και γιατί η ασφάλιση επιχειρήσεων προστατεύει τις επιχειρήσεις

Πώς και γιατί η ασφάλιση επιχειρήσεων προστατεύει τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αντικείμενο εξειδίκευσης τους, είτε παρέχουν υπηρεσίες, είτε προϊόντα, είτε και τα δύο, εκτίθενται καθημερινά σε αμέτρητους απρόβλεπτους κινδύνους (εξωτερικούς, εσωτερικούς, οικονομικούς και μη) τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, μακροχρόνια βιώσιμες και κερδοφόρες. Πως λοιπόν ένας επιχειρηματίας ή ένας manager μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις; Πως μπορεί να τις εντοπίσει και τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του προκειμένου είτε να μετριάσει την έκθεση της εταιρείας του στον κίνδυνο, είτε να τον αποφύγει τελείως έχοντας επί της ουσίας προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο; 

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις και Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές (Μεσίτες & Πράκτορες) οι οποίοι έχουν τα προϊόντα και τις γνώσεις να προσφέρουν εξατομικευμένες ασφαλιστικές λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνου σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτου μεγέθους. Είτε μιλάμε για μια μικρή βιοτεχνία στην περιφέρεια, είτε για πολυεθνικούς κολοσσούς με δραστηριότητα στη χώρα μας. Είτε μιλάμε για έργα υποδομών αξίας δισεκατομμυρίων, είτε για μικρομεσαία καταστήματα λιανικής στο κέντρο.   

Πώς, όμως, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες; Και ποιος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για τη δική μας εξειδικευμένη ασφαλιστική ανάγκη;  

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) είναι το επίσημο επαγγελματικό σωματείο των Μεσιτών Ασφαλίσεων στη χώρα μας οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από την ΤτE επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που λειτουργούν κατ’εντολή του ασφαλισμένου ή ενδιαφερόμενου προς ασφάλιση χωρίς να δεσμεύονται προς την επιλογή των ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών εταιρειών. Εξετάζουν δηλαδή την ασφαλιστική ανάγκη του πελάτη και στη συνέχεια προτείνουν τις διαθέσιμες επιλογές που έχει για να τοποθετήσει τον κίνδυνο σε Ελλάδα ή εξωτερικό.  

Είναι όλοι οι ενεργοί Μεσίτες Ασφαλειών μέλη του ΣΕΜΑ;  

Όχι, είναι όμως μια καλή αρχή για κάποιον που δεν γνωρίζει κάποιον επαγγελματία του κλάδου για να αποκτήσει μια εικόνα του τι εστί Μεσίτης Ασφαλειών και ποιος είναι ο Κώδικας Επαγγελματικής τους Δεοντολογίας. 

Ποια η διαφορά μεταξύ Μεσιτών Ασφαλειών & Ασφαλιστικών Πρακτόρων; 

Και τα δύο επαγγέλματα έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη διανομή (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων. Είναι πιστοποιημένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές από την ΤτΕ. Η διαφορά τους είναι ότι οι μεσίτες ασφαλειών λειτουργούν για λογαριασμό των ασφαλισμένων ή των υποψηφίων προς ασφάλιση χωρίς να έχουν δεσμεύσεις ως προς την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία θα απευθυνθούν. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικοί πράκτορες διατηρούν συμβάσεις με μια ή περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, δεσμευόμενοι να απευθυνθούν αποκλειστικά σε αυτές για να καλύψουν τις ανάγκες του πελάτη.   

Για τι είδους κινδύνους μιλάμε; 

Οι κίνδυνοι διαφέρουν και αποκτούν διαβάθμιση ανάλογα τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες ή διατηρεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πελατών της, τότε η πιο σημαντική ασφαλιστική κάλυψη που την ενδιαφέρει είναι το cyber insurance. Μετά ακολουθούν καλύψεις όπως η επαγγελματική ευθύνη, η ευθύνη στελεχών διοίκησης, η νομική προστασία και η ασφάλιση πιστώσεων. Αν μια εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων υποδομής και έχει συνεργασία με το δημόσιο, τότε οι ανάγκες που δημιουργούνται ποικίλουν, από ασφάλιση εγγυήσεων και ασφάλιση πιστώσεων, μέχρι ασφάλιση τεχνικών έργων, ασφάλιση εργοδότη, ομαδική ασφάλιση προσωπικού, αστική ευθύνη και ασφάλιση απώλειας κερδών. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ ασφαλιστικών καλύψεων, για το οποίο ο μεσίτης ασφαλειών είναι ο ιδανικός επαγγελματίας να προτείνει λύσεις, καθώς είναι σε θέση και έχει τις γνώσεις να εντοπίσει κάθε ανάγκη. 

Η ουσία στην ασφάλιση επιχειρήσεων 

Η ουσία πίσω από την ασφάλισή επιχειρήσεων είναι να προστατευτεί η δραστηριότητά ενός οργανισμού από κάθε πιθανό απρόοπτο γεγονός έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες του. Ένα εργαλείο διαχείρισης ρίσκου που προλαμβάνει τον κίνδυνο και δεν αφήνει εκτεθειμένη την εταιρεία. 

Ποιες ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν την ασφάλιση επιχειρήσεων 

Ανάλογα με το ύψος και την περιπλοκότητα του κινδύνου η κάθε ασφαλιστική εταιρεία «ζυγίζει» αν μπορεί να αναλάβει την ασφάλιση του. Συνήθως σε μεγάλους επιχειρηματικούς κινδύνους οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους, μοιράζοντας τον κίνδυνο. Αυτή η περίπτωση ονομάζεται «συνασφάλιση» όπου μια ασφαλιστική εταιρεία είναι ο Leader του έργου με το μεγαλύτερο ποσοστό και τη μεγαλύτερη ευθύνη και ανάλογα με τη διαπραγμάτευση, ακολουθούν και άλλες ασφαλιστικές, με το ποσοστό που έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν ή θέλουν να αναλάβουν. Επίσης, αν ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος ή σύνθετος ο μεσίτης ασφαλειών μπορεί να απευθυνθεί σε ασφαλιστικές εταιρείες ή συνδικάτα ασφάλισης του εξωτερικού (π.χ. Lloyd’s of London). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News