Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 13:30
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ – EBA: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Πότε απομειώνονται τα ΑΤ1

Τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντικός παράγοντας της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζουν οι αρχές της ΕΚΤ

ΕΚΤ – EBA: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Πότε απομειώνονται τα ΑΤ1

Οι αρχές τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ χαιρετίζουν -σε ανακοίνωσή τους- τη συνολική δέσμη ενεργειών που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρουν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τονίζουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.

Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωματώσει τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση ορίζει, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας υφίστανται τις ζημίες.

Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους απαιτείται η απομείωση των ομολόγων κατηγορίας AT  (Additional Tier 1). 

Αυτή η προσέγγιση -επισημαίνουν οι αρχές- έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες τραπεζικής εποπτείας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.

Τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντικός παράγοντας της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, επισημαίνουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα AT1 της Credit Suisse

Berenberg Bank: Τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρετε για την τραπεζική κρίση

Γιατί το deal της Credit Suisse πλήττει τις άλλες τράπεζες – Σοκ σε μία αγορά 275 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News