Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 20:07
BUSINESS & FINANCE

Σχέδιο για περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας τσιπ θα ανακοινώσει η Ολλανδία

Σχέδιο για περιορισμό των εξαγωγών τεχνολογίας τσιπ θα ανακοινώσει η Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, ακολουθώντας τις κινήσεις των ΗΠΑ πέρυσι να περιορίσουν τις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή έρχεται από μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των Κάτω Χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, στις οποίες η Ουάσιγκτον προσπάθησε να πείσει τους συμμάχους να υιοθετήσουν παρόμοιους περιορισμούς με αυτούς που εισήγαγε τον Οκτώβριο με στόχο να εμποδίσει την ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει ημιαγωγούς και να επιβραδύνει τις στρατιωτικές της προόδους.

Η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher ανακοίνωσε την απόφαση σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι περιορισμοί θα εισαχθούν πριν από το καλοκαίρι.

Η επιστολή δεν κατονομάζει την Κίνα, έναν βασικό ολλανδικό εμπορικό εταίρο, ούτε την ASML Holding NV, έναν σημαντικό προμηθευτή των κατασκευαστών ημιαγωγών, αλλά και οι δύο θα επηρεαστούν. Κατονόμασε μια σημαντική τεχνολογία της ASML, γνωστή ως λιθογραφία «DUV», που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τσιπ υπολογιστών.

«Επειδή οι Κάτω Χώρες θεωρούν απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας να τεθεί η τεχνολογία αυτή υπό εποπτεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, το υπουργικό συμβούλιο θα εισαγάγει έναν εθνικό κατάλογο», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ASML δήλωσε ότι αναμένει ότι θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για άδεια προκειμένου να εξάγει το πιο προηγμένο τμήμα μεταξύ των μηχανημάτων «DUV», αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα παραμείνουν περίπου σταθερές στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 – γεγονός που συνεπάγεται σχετική συρρίκνωση, καθώς η εταιρεία αναμένει ότι οι συνολικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 25%.

Σημειώνεται ότι η ASML δεν έχει πουλήσει ποτέ τις πιο προηγμένες μηχανές της «EUV» σε πελάτες στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News