Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 22:14
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο άδειες εξαγωγής αγαθών και τεχνολογίας σε κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο άδειες εξαγωγής αγαθών και τεχνολογίας σε κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε άδειες αξίας άνω των 23 δισ. δολαρίων σε εταιρείες που εξάγουν αμερικανικά αγαθά και τεχνολογία σε κινεζικές που βρίσκονται στη μαύρη λίστα το πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε την Τρίτη Ρεπουμπλικανός νομοθέτης.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επεκτείνει περαιτέρω την ευρεία καταστολή των αποστολών ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Κατά συντριπτική πλειοψηφία, (το υπουργείο Εμπορίου) συνεχίζει να χορηγεί άδειες που επιτρέπουν την πώληση κρίσιμης αμερικανικής τεχνολογίας στους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος Μάικλ ΜακΚόουλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ακρόαση για την καταπολέμηση της γενικής πρόκλησης της κινεζικής επιθετικότητας, καθώς κατηγόρησε Αμερικανούς αξιωματούχους για την έγκριση των αδειών.

Ο ΜακΚόουλ δήλωσε ότι το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών, απέρριψε μόνο το 8% των αιτημάτων για άδεια πώλησης σε εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου πέρυσι.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου Άλαν Εστέβεζ, ο οποίος επιβλέπει την αμερικανική εξαγωγική πολιτική, δήλωσε στην ακρόαση ότι μια πολιτική της εποχής Τραμπ που επιτρέπει στην κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei που βρίσκεται στη μαύρη λίστα να λαμβάνει κάποια αμερικανική τεχνολογία κάτω από το «επίπεδο 5G» είναι «υπό αξιολόγηση».

Ο Εστέβεζ χαρακτήρισε επίσης τη δημοφιλή κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok ως «απειλή», σημειώνοντας ότι μια ισχυρή επιτροπή που εξετάζει τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολείται με τον τρόπο χειρισμού της εφαρμογής.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς σημείωσε ότι το να στηρίζεται η Επιτροπή κυρίως στους αριθμούς αδειοδότησης, δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ελέγχου και σημείωσε ότι τα στοιχεία έγκρισης και άρνησης δεν παρέχουν καμία πληροφορία για τις συναλλαγές.

Τα στοιχεία έρχονται μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε νέες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών για την παροχή βοήθειας στον ρωσικό στρατό και μήνες μετά την ανακοίνωση μιας νέας σαρωτικής πολιτικής με στόχο τον δραστικό περιορισμό των αποστολών τσιπ και εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Η Huawei προστέθηκε σε μια εμπορική μαύρη λίστα, γνωστή ως λίστα οντοτήτων, από τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2019, εν μέσω ισχυρισμών για παραβιάσεις κυρώσεων, κατασκοπευτικές δυνατότητες και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι προμηθευτές των περισσότερων εταιρειών που προστίθενται στον κατάλογο οντοτήτων βλέπουν να απορρίπτονται τα αιτήματά τους για αποστολές στις στοχευμένες εταιρείες, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ εφάρμοσε μια ειδική πολιτική για τη Huawei, δεσμευόμενη να της αρνηθεί την πρόσβαση σε ορισμένα πράγματα, όπως τα τσιπ 5G, αλλά να της επιτρέψει να παραλάβει άλλα είδη, όπως τσιπ 4G.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News