Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 19:30
BUSINESS & FINANCE

Οι καταθέσεις στηρίζουν την ανάπτυξη

Η συμβολή τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί

Οι καταθέσεις στηρίζουν την ανάπτυξη

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι οικονομίες παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικές τους τελευταίους μήνες. Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν διορθωθεί και οι κίνδυνοι ελλείψεων έχουν υποχωρήσει, η Ευρωζώνη φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση και μάλλον οδεύει προς νέα ανάκαμψη την άνοιξη.

Αν και η Fed αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022 και εντεύθεν, φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε ακόμη μία κίνηση κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου – εξ ου και αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις μας για μέση ετήσια ανάπτυξη το 2023 από 0,0% σε 0,8% για τις ΗΠΑ και από -0,2% σε 0,7% για την Ευρωζώνη, από τις αντίστοιχες στην αρχή του έτους.

Στις ΗΠΑ η πρόσφατη μηνιαία ροή δεδομένων πιθανώς υπερεκτιμά την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, στο βάθος τους τα δεδομένα δείχνουν πιο πολύ σταθερότητα απ’ ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες. Από πολλές απόψεις τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν υποστηρικτικά. Οι καταναλωτές μπορούν ακόμη να αντλήσουν σημαντικές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε σχεδόν 12% των δαπανών τους το 2022 στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί τις καταθέσεις τους, αυτό το επίπεδο υπερβαίνει το 14%. Οι ως επί το πλείστον υγιείς ισολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα σημαντικά κέρδη στην απασχόληση και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη παρέχουν ένα ανάχωμα έναντι των κραδασμών του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για την ανάκαμψη, όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει και τα ποσοστά του αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

Η ασυνήθιστα σταθερή αρχική κατάσταση θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ μπορεί τώρα να υπερεκτιμά τον κίνδυνο σοβαρής ύφεσης. Ωστόσο, αυτή τη φορά ίσως χρειαστεί μια εκτεταμένη περίοδος πιο υψηλών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε σχέση με τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις αποδόσεις των ομολόγων, ώστε να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη αρκετά και να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. Μπορούν όμως οι οικονομίες να παραμείνουν ανθεκτικές;

Οι σκεπτικιστές συχνά επισημαίνουν ότι μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ σχεδόν πάντα προανήγγελλε ύφεση στη χώρα. Στις δύο περιπτώσεις στις οποίες οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έθεσαν την οικονομία σε τροχιά ήπιας και όχι ανώμαλης προσγείωσης, το 1984 και το 1995, η καμπύλη δεν αντιστράφηκε. Αυτή η φορά θα είναι η εξαίρεση; Πιθανώς όχι. Δεν διαφωνούμε ουσιαστικά με την καμπύλη απόδοσης και το μήνυμά της.

* Άρθρο των οικονομολόγων της Berenberg Bank: Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News