Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 18:10
BUSINESS & FINANCE

Accenture: Πέντε τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις

Accenture: Πέντε τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη παγκόσμιας αστάθειας, οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες -όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το web3 και το tokenization- οι οποίες δημιουργούν ένα νέο τοπίο σε επίπεδο δημιουργικότητας, κοινωνίας και ιδιωτικότητας δεδομένων.

Σύμφωνα με τη μελέτη Accenture Life Trends 2023, οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες τους θα πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα λόγω της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκουν μεγαλύτερη αξία σε νέες, αναδυόμενες τεχνολογίες.

Με βάση την 15ετή παρακαταθήκη των Fjord Trends, η φετινή μελέτη -με τίτλο πλέον Accenture Life Trends 2023- εντοπίζει πέντε παγκόσμιες τάσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά που θα διαμορφώσουν τις επιχειρήσεις, την κουλτούρα και την κοινωνία τον επόμενο χρόνο.

Από το να μαθαίνουμε να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης (permacrisis), την ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια να ανήκουμε σε διαδικτυακές κοινότητες, την απώλεια της αίσθησης των άυλων αγαθών της εργασίας έως τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σημαντικά. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτή η στροφή θα ωθήσει τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες τους να λειτουργήσουν σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον.

«Οι δύσκολες καταστάσεις ωθούν τους ανθρώπους να διερωτώνται για το βαθμό ελέγχου που ασκούν στη ζωή τους. Καθώς αναπόφευκτα προσαρμόζονται, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου θα επηρεάσουν τα brands και τους οργανισμούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν», δήλωσε ο Mark Curtis, Global Lead, Thought Leadership, Metaverse και Sustainability της Accenture Song. «Αυτή η νέα δυναμική θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέους και σύγχρονους τρόπους διάδρασης και οικοδόμησης σχέσεων με τους πελάτες τους».

Η μελέτη, στηριζόμενη σε πληροφορίες και ευρήματα από το παγκόσμιο δίκτυο σχεδιαστών, δημιουργών, τεχνολόγων, κοινωνιολόγων και ανθρωπολόγων της Accenture Song -η οποία αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για την εικονογράφησή της- παρουσιάζει τις ακόλουθες τάσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις το 2023:

1. Βρισκόμαστε σε μια μόνιμη «κρίση», αλλά θα προσαρμοστούμε 

Ο κόσμος βιώνει τη μια παγκόσμια δυσκολία μετά την άλλη. Όμως, όπως έχει κάνει η ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην αστάθεια με τους εξής τέσσερις τρόπους: πάλη, φυγή, εστίαση και αδράνεια. Αυτό θα επηρεάσει το τι αγοράζουν και το πώς βλέπουν τα brands και τους εργοδότες τους, γεγονός που απαιτεί από τις εταιρείες να βρίσκονται σε εγρήγορση.

2. Η επόμενη μέρα της πιστότητας

Σε έναν ασταθή κόσμο, οι άνθρωποι αναζητούν μέρη όπου αισθάνονται ότι ανήκουν. Ως αποτέλεσμα, τα σύγχρονα brands θα οικοδομηθούν πρώτα ως κοινότητες, επαναπροσδιορίζοντας την πιστότητα και τη συμμετοχή των brands. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη έχει δοκιμάσει νέα χόμπι ή έχει ενταχθεί σε νέες κοινότητες τους τελευταίους έξι έως εννέα μήνες. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις τρεις τάσεις για να ενεργοποιηθεί αυτό το μοντέλο.

  • Κοινότητες του ανήκειν: σε πλατφόρμες όπως το Reddit, το Discord και το Twitch.
  • Token-gating: αποκλειστική πρόσβαση σε κατόχους token
  • Συλλεκτικά αντικείμενα: ψηφιακές τέχνες, αυτόγραφα, κάρτες συναλλαγών και πολλά άλλα.

3. Η σημασία των άυλων αγαθών της εργασίας 

Παρόλο που η συζήτηση αναφορικά με την επιστροφή στο γραφείο συνεχίζεται, δεν έχει ακόμα στεφθεί με επιτυχία για πολλούς ανθρώπους. Όλοι έχουν αισθανθεί την απώλεια των άυλων αγαθών και πλεονεκτημάτων του γραφείου, όπως οι τυχαίες συναντήσεις και η καθοδήγηση των νέων ταλέντων. Σταδιακά όμως οι συνέπειες της απώλειας αυτής γίνονται ορατές. Χωρίς διαπροσωπική διάδραση, οι εταιρείες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε επίπεδο καθοδήγησης, καινοτομίας, κουλτούρας και συμπερίληψης. Είναι επομένως η κατάλληλη στιγμή οι ηγέτες να δημιουργήσουν ένα εμπεριστατωμένο και αμοιβαία επωφελές σχέδιο.

4. Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται συνοδοιπόρος στη δημιουργικότητα 

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πλέον στα χέρια του καθημερινού χρήστη και αποτελεί ένα νέο εργαλείο στη δημιουργική διαδικασία. Ξαφνικά, τα νευρωνικά δίκτυα έγιναν ευρέως διαθέσιμα για τη δημιουργία κειμένου, εικόνων και μουσικής απαιτώντας ελάχιστη προσπάθεια ή δεξιότητα. Οι εξελίξεις στο AI επηρεάζουν επίσης την αγορά με εκπληκτική ταχύτητα. Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν το πώς θα ξεχωρίσουν σε έναν τεράστιο όγκο περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και πώς χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την ταχύτητα και την πρωτοτυπία των καινοτομιών που αναπτύσσουν.

5. Τα ψηφιακά πορτοφόλια θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στην κρίση της ψηφιακής ταυτότητας

Η χρήση των προσωπικών δεδομένων έχει απασχολήσει διαχρονικά ανθρώπους και επιχειρήσεις, ενώ η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές εμπειρίες των brands βαίνουν μειούμενες. Ωστόσο, ο έλεγχος των δεδομένων θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στον χρήστη. Τα ψηφιακά πορτοφόλια που περιέχουν tokens (αντιπροσωπεύοντας τρόπους πληρωμής, ταυτότητα, σχήματα πιστότητας και άλλα) θα επιτρέψουν στους χρήστες να αποφασίσουν πόσα δεδομένα μοιράζονται ή και πωλούν στις εταιρείες. Τα δεδομένα που θα διαθέτουν οι άνθρωποι θα είναι πολυτιμότερα από τις πληροφορίες τρίτων που άλλωστε πλέον έχουν πάψει να συλλέγονται σε έναν κόσμο χωρίς cookies.

«Οι αλλαγές στον έλεγχο οδηγούν τελικά σε αλλαγές εξουσίας και αυτές οι φαινομενικά μικρές – αλλά βαθιές αλλαγές – στην ανθρώπινη συμπεριφορά θα αλλάξουν τη δυναμική μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων», δήλωσε ο David Droga, CEO και Creative Chairman της Accenture Song. «Σε ρόλους ηγετών, εργαζομένων, πελατών, καταναλωτών και δημιουργών, οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ανακτήσουν τον έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά -μια νέα εικόνα προόδου- από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν, χάρη στις συμπεριφορικές αλλαγές και στην τεχνολογική ωρίμανση».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Θα πάμε σε εκλογές με επενδυτική βαθμίδα;

Συνεχίζονται ακάθεκτα τα deal: Έρχεται νέο ρεκόρ M&A το 2023

Συνδρομές στο διαδίκτυο: Ετοιμαστείτε να πληρώσετε για όσα είχατε έως τώρα δωρεάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News