ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Συνεχίζονται ακάθεκτα τα deal: Έρχεται νέο ρεκόρ M&A το 2023

Συνεχίζονται ακάθεκτα τα deal: Έρχεται νέο ρεκόρ M&A το 2023

Μετά από το ρεκόρ που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών, οι αναλυτές της PwC εκτιμούν ότι οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις το 2023 αναμένεται να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται τους πρώτους μήνες του έτους, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την υλοποίηση επενδύσεων. Όπως εξηγούν τα στελέχη της PwC, παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μπει πλέον για τα καλά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών. 

Η χώρα έχει κερδίσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και η δυναμική για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα καλή, ωστόσο τα στελέχη της PwC σημειώνουν πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην σημειωθεί κάποιο πισωγύρισμα. Το πρώτο σημείο προσοχής είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να διατηρηθεί η δημοσιονομική προσήλωση παρά τις εκλογές και να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα. Εξίσου σημαντικό είναι η υλοποίηση των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι χρηματοδοτήσεις από αυτό να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς επιβράδυνση. 

Μέσα στο έτος αναμένεται να κλείσουν μεγάλα deal όπως η ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos με αποτίμηση περί τα 2,5 δισ. ευρώ και της GIC, η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της δημόσιας προσφοράς του 30% που αποτιμάται στο περίπου 1 δισ. ευρώ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Enel κ.α. Ακόμη, αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Σημαντικές συμφωνίες αναμένονται και στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, χαρτογραφώντας τις μέχρι στιγμής συμφωνίες, η PwC έχει εντοπίσει τις παρακάτω εξελίξεις ανά κλάδο: 

Ενέργεια

O όμιλος Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου της Thalis ES, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επίσης, η Fairfax Financial Holdings με έδρα τον Καναδά αναμένεται να αποκτήσει το 1,9% της Μυτιληναίος και η αξία της συναλλαγής εκτιμάται στα €50 εκ. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας. Αναμένεται και η πώληση του 51% της Τέρνα Ενεργειακή μέσω δημόσιας πρότασης. Μέσα στο 2023 θα
πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Watt and Volt Εκμετάλλευση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας Α.Ε. από την Mytilineos S.A., με το τίμημα να διαμορφώνεται στα € 36 εκ. Τέλος, αναμένεται η πώληση μέσω της Enel Green Power Hellas που αποτιμάται γύρω στο € 1 δισ.

Μεταφορές

Η ελληνική εταιρεία μεταφορών GEODIS γνωστοποίησε πως σκοπεύει να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία Trans-O-Flex με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου εμπορευματικών μεταφορών και στη Γερμανία. Ο όμιλος Olympia Group ανακοίνωσε την εξαγορά ποσοστού της Box Now, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου lockers στη ΝΑ Ευρώπη. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος HIG ολοκλήρωσε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 την απόκτηση του 80% του ομίλου Βεϊνόγλου με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί τον έλεγχο του 20%. Ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica Group ανακοίνωσε το σχέδιο διάσωσης για την απόκτηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ. Η συμφωνία με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

Αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο ένα μέρος της διαδικασίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Στις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 36,22% της Marfin Investment Group. Η πώληση της HSBC Greece στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς επίσης και η πώληση της Aegean Baltic Bank αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση συμφωνηθέντων συναλλαγών συνολικής λογιστικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση χαρτοφυλακίων με λογιστική αξία άνω των € 10 δισ. κυρίως στη δευτερογενή αγορά.

Τρόφιμα & Ποτά

Εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της United Milk Co από την Tyrbul, βουλγαρική θυγατρική της Hellenic Diaries, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2022.

Αναψυχή

Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos με αποτίμηση περί τα € 2,5 δισ. και της GIC. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών του συλλόγου ΠΑΕ Παναιτωλικός.

Βιομηχανία

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της Ελληνική Ναυπηγεία Α.Ε. με το τίμημα να ανέρχεται σε € 25 εκατ., ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν € 37,2 εκατ. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του
2023.

Κατασκευές

Η Intracom, συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 27,61% από την τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική και Εμπορική Α.Ε. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει στα περίπου € 10
εκ. Επίσης, αναμένεται και η πώληση του ομίλου Παυλίδη Μάρμαρα – Γρανίτες στην ECM Partners.

Υγεία

Ανακοινώθηκε συμφωνία της Blantyre Capital Limited με την Ημίθεα Α.Ε. για τη συγχώνευση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με τον ιατρικό όμιλο Euromedica. Εντός του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακίνητη Περιουσία

Η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία με την κοινοπραξία της Dimand A.E. και της Premia Properties για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επένδυσης ακινήτων. Η συμφωνία αφορά το 65% και το τίμημα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα € 438 εκ.

Λιανική

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη της Follie-Follie ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της. Τέλος, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση της FCA Greece από την κοινοπραξία AutoHellas και Samelet.

Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η απόκτηση της CGSoft από την Entersoft έναντι € 3,5 εκ.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η πώληση της ΛΑΡΚΟ Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings AG. Εντός του 2023 αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα € 1,5
δισ. Επίσης, αναμένεται η πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας στην κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A, Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. & Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε. έναντι τιμήματος που εκτιμάται στα 84 εκατ ευρώ. Επίσης, αναμένεται και η διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί από 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 η παραχώρηση της Αττικής Οδού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ για τα deals το 2022: Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια 12 δισ.

«Μάχες» για τον έλεγχο εισηγμένων εταιρειών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News