BUSINESS & FINANCE

Θα πάμε σε εκλογές με επενδυτική βαθμίδα;

Θα πάμε σε εκλογές με επενδυτική βαθμίδα;

Λιγότερος από ένας μήνας έχει απομείνει, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για την προκήρυξη εκλογών. Εφόσον το σενάριο για πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου τελικά προχωρήσει, αυτό σημαίνει πως στις 10 Μαρτίου θα πρέπει να προηγηθεί και η διάλυση της Βουλής. Η 10η Μαρτίου συμπίπτει όμως και με την πρώτη κρίσιμη ημερομηνία για την επενδυτική βαθμίδα, καθώς την ημέρα αυτή η DBRS θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξιολόγησής της, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει  και το πραγματικό crash test για το ελληνικό αξιόχρεο. Εάν η DBRS δεν προβεί στην αναβάθμιση, ένα δεύτερο «παράθυρο» υπάρχει στις 21 Απριλίου, πριν τη δεύτερη κάλπη (σύμφωνα με το ένα σενάριο), όταν η  Standard and Poor’s θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της. Έτσι, πριν τις εκλογές, υπάρχει περίπτωση το ελληνικό αξιόχρεο να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

Το ενδεχόμενο της αναβάθμισης, πάντως, δεν είναι μικρό  καθώς τρεις οίκοι αξιολόγησης  -πρόκειται για τους DBRS,  S&P και Fitch- έχουν σημειώσει πως δεν τους ανησυχούν  οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς αν και η χρονοβόρος εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πηγή αστάθειας στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα είναι η συνέχιση της καλής πορείας της δημοσιονομικής πολιτικής.

Εάν τελικά οι οίκοι αξιολόγησης κρατήσουν στάση αναμονής σε αυτές τις αξιολογήσεις, τότε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις 8 και στις 20 Σεπτεμβρίου είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για τους δύο οίκους να δώσουν να διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό αξιόχρεο. 

Η χώρα έχει έρθει πιο κοντά στο πολυπόθητο όριο της επενδυτικής βαθμίδας μετά και από την τελευταία αναβάθμιση από τον οίκο DBRS. Οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει τη χώρα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό. Η Ελλάδα απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010. Πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας  έχει στείλει  το μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα, ότι για να επιτευχθεί και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία. 

Διαβάστε επίσης: 

S&P Global Ratings: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν προκαλεί ανησυχία το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

DBRS: Θετικό σήμα για την ελληνική αξιολόγηση – Τι λέει για τις εκλογές

Fitch για Ελλάδα: Οι εκλογές δεν είναι εμπόδιο σε μια αναβάθμιση, αλλά δεν θα έρθει σύντομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News