Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Νέες κυρώσεις σε εξαγωγές και βιομηχανίες-κλειδιά της Ρωσίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις σε εξαγωγές και βιομηχανίες-κλειδιά της Ρωσίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει την επιβολή νέων ελέγχων στις εξαγωγές και ενός νέου γύρου κυρώσεων στη Ρωσία, στοχεύοντας σε βιομηχανίες-κλειδιά, ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Τα μέτρα θα στοχεύουν τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας της Ρωσίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αρκετά άτομα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι αναμένεται επίσης να στρέψουν την προσοχή τους στην αποφυγή, παράκαμψη και καταστρατήγηση των κυρώσεων από τη Ρωσία και, επίσης, να επηρεάσουν την υποστήριξη που αυτή λαμβάνει από τρίτες χώρες. 

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν σχολίασαν αμέσως.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για μια σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει πολύ, καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας σπεύδουν να παραδώσουν οπλισμό που θα ανακόψει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο -και θα επιτρέψει μια ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη. 

Στο πλαίσιο των αυξημένων προσπαθειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποχρεώσει τις τράπεζες και άλλα ιδρύματα να αναφέρουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους και για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ως μέρος μιας νέας δέσμης μέτρων που το μπλοκ στοχεύει επίσης να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα. Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη όλων των κρατών μελών.

Η δέσμη μέτρων της ΕΕ περιλαμβάνει προτάσεις για την επιβολή περιορισμών και σε ιρανικές οντότητες που θεωρείται ότι προμηθεύουν τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, καθώς και εκτεταμένους εμπορικούς ελέγχους σε άλλα αγαθά που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών, εξαρτημάτων, βαρέων οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών και σπάνιων γαιών.

Τα κράτη της G7 και η ΕΕ επιδιώκουν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για την επιβολή των κυρώσεων. Στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση στις εταιρείες που μπορεί να βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τον αντίκτυπο των κυρώσεων, να αυστηροποιηθούν τα υφιστάμενα μέτρα, να αυξηθεί η διπλωματική πίεση σε έθνη που μπορεί να βοηθούν τη Μόσχα, καθώς και να διερευνηθούν μελλοντικά μέτρα και κυρώσεις για τη διακοπή της ροής στρατιωτικών προμηθειών.

Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και με αρκετές δέσμες πακέτων κυρώσεων να έχουν πλέον εγκριθεί, θα δοθεί εκ νέου έμφαση στην επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που δεν έχουν υιοθετήσει τα μέτρα, καθώς και των εταιρειών που προορίζονται να εφαρμόσουν τα μέτρα, δήλωσε μία από τις πηγές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News