BUSINESS & FINANCE

ING: Θετική ανάπτυξη αλλά και πολιτική αβεβαιότητα βλέπει τώρα για την Ελλάδα

ING: Θετική ανάπτυξη αλλά και πολιτική αβεβαιότητα βλέπει τώρα για την Ελλάδα

Ανάπτυξη 0,7% εκτιμά η ING ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος, αναθεωρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της που μιλούσαν για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Ο επενδυτικός οίκος τονίζει, παρόλα αυτά, ότι οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες, καθώς τα οφέλη από το άνοιγμα της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό εξασθενούν, ενώ οι εκλογές προσθέτουν και τον παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας στην εξίσωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη 4,9% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 5,5%), ενώ το 2024 θα φέρει ρυθμούς 1,6% (για 2% μιλούσε ο οίκος προηγουμένως).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει από το 9,3% του 2022 στο 4,3% φέτος και στο 2,4% το 2024.

Άλλωστε, η ING τονίζει ότι το προφίλ ανάπτυξης της Ελλάδας καθορίζεται, το τελευταίο διάστημα, από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η επιτάχυνση της αύξησης των τιμών το καλοκαίρι επέδρασε αρνητικά στην κατανάλωση, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις. Σε συνδυασμό με το «βαρίδι» των εξαγωγών, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ένα παρόμοιο μοτίβο σημειώθηκε και το τέταρτο τρίμηνο, παρά τη δημοσιονομική στήριξη και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Οι προοπτικές του 2023

Με το ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται αρκετά πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, η ING εκτιμά ότι το «re-opening effect», δηλαδή η θετική επίδραση από το άνοιγμα της οικονομίας, έχει πλέον τελειώσει. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός επέστρεψε στα ιστορικά υψηλά του  το καλοκαίρι του 2022, είναι πλέον απίθανο ότι θα σημειωθούν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις το 2023.

Αλλά και η ανάκαμψη στην απασχόληση –που υπήρξε σημαντικός θετικός παράγοντας για την κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του 2022- φαίνεται τώρα να χάνει τη δυναμική της.

ING: Θετική ανάπτυξη αλλά και πολιτική αβεβαιότητα βλέπει τώρα για την Ελλάδα-1

Οι αλλαγές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εξελίξεις του πληθωρισμού, με αναπόφευκτες παρενέργειες στην κατανάλωση, σημειώνουν οι αναλυτές. Οι προβλέψεις τους μιλούν για αύξηση της κατανάλωσης μόλις κατά 0,7% φέτος και 1,8% το 2024.

Οι επενδύσεις αναμένεται να βρουν στήριξη στην εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως η ING τονίζει ότι είναι ευάλωτες απέναντι στην επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος των projects. Έτσι, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% φέτος και κατά 5,4% το 2023.

Η δημοσιονομική πολιτική, ενώ αναμένεται να επιτρέψει κάποια πρόσθετα προσωρινά μέτρα στήριξης στην περίπτωση που το ενεργειακό σκηνικό το απαιτήσει, θα ακολουθήσει πιο πειθαρχημένο δρόμο. Η ING περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,4% το 2024, με το χρέος να υποχωρεί στο 170,3% και στο 164,5% αντίστοιχα.

ING: Θετική ανάπτυξη αλλά και πολιτική αβεβαιότητα βλέπει τώρα για την Ελλάδα-2

Με μέση ωρίμανση χρέους πάνω από τα 18 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» την απότομη αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, χωρίς να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζουν οι αναλυτές. Άλλωστε, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιδρά θετικά στον δείκτη του χρέους, έστω και σε μικρότερο βαθμό έναντι του 2022.

Οι εκλογές

Η ING τονίζει ότι οι εκλογές προσθέτουν αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας, καθώς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.  

Το νέο εκλογικό σύστημα κάνει πολύ πιο πολύπλοκη την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι με βάση τα νούμερα που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα απέχει πολύ από αυτήν, εάν δεν συνεργαστεί με άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ).

«Ο σχηματισμός ενός αξιόπιστου συνασπισμού ίσως να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση», σημειώνουν οι αναλυτές. Εάν στο μείγμα προστεθούν και τα ευαίσθητα θέματα που θα απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο (όπως το Qatargate), σε συνδυασμό με τις παρακολουθήσεις, η ING εντοπίζει μια σειρά από πιθανές εστίες πολιτικής αβεβαιότητας για το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για Ελλάδα – Δεν βλέπει πια μείωση του ΑΕΠ το 2023

BofA: Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα φέτος – Πιο ρηχή η ανάκαμψη το 2024

Moody’s: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα – Οι προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News